Kultura

FIAT: Razgovor s Andrašem Urbanom i promocija romana Ognjena Spahića

Jedan od najznačajnijih savremenih pozorišnih reditelja regiona Andraš Urban i nagrađivani crnogorski pisac Ognje Spahić biće glavni gosti sjutrašnjeg programa Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2015.
FIAT: Razgovor s Andrašem Urbanom i promocija romana Ognjena Spahića
Portal AnalitikaIzvor

Narodni teatar Bitola izvešće sjutra predstavu "Hamletmašina" na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 19 časova. Nastao prema tekstu Hajnera Milera i autorskih tekstova dramaturga i glumaca, komad je režirao Andraš Urban. Dramaturg je Biljana Krajčevska, scenograf Valentin Svetozarev, kostimograf Blagoj Micevski, kompozitor Silard Mezei, a  predstavi igraju Borče Đakovski, Valentina Gramosli, Ivan Jerčic, Ilina Čorevska, Maja Andonovska, Nikola Projčevski, Ognen Drangovski, Sonja Mihajlova, Sašo Ognenovski i Sonja Ošavkova.

- Teatar je zajednica. Predstava je akcija. Realnost tipična za sebe. Pričamo o slobodi. O slobodi koju živimo. Barem dok delamo. To je prava zabava! Moj život. Tvoj život - riječi su Urbana o komadu koji je režirao.

O poetici ovog pozorišnog autora biće riječi i na Razgovorima u podne, u Kuslevovoj kući od 12 časova.

Andraš Urban rođen je 1970. u Senti. Još kao sedamnaestogodišnjak stvara samostalnu pozorišnu i književnu radionicu kao autor, reditelj i glumac. Kasnije formira pozorišnu trupu "Aiowa", koja je teatar tretirala kao specifičnu, ali ipak sveumjetničku ideološku akciju. Upisuje novosadsku Akademiju umetnosti, gdje studira filmsku i pozorišnu režiju, a istovremeno režira u subotičkom Narodnom pozorištu. Sredinom devedesetih napušta studije, rad u pozorištu i godinama živi povučeno. Režiju diplomira 2000, u klasi prof. Vlatka Gilića i Bora Draškovića i ponovo intenzivno radi upozorištu. Uz podršku segedinskog MASZK-a i vlastitog ansambla, stvara i "nezavisne" pozorišne predstave. Od 2005. direktor je Mađarskog gradskog pozorišta "Deže Kostolanji" u Subotici. Osnivač je internacionalnog pozorišnog festivala "Desiré Central Station". Radi u Novom Sadu i Subotici, vodi umjetničke radionice u Rumuniji, odlazi na studijsko putovanje u Japan. Režirao 40-tak predstava u Nišu, Novom Sadu, Beogradu, Segedinu, Bitoli, Ljubljani, Berlinu, Klužu, Varni. Dobitnik je priznanja i nagrada, među kojima mađarslke "Jasai Mari", "Joakim Vujić", "Pro urbe" gradova Subotice i Sente. Njegove režije i predstave nagrađivane su na festivalima širom Srbije, Mađarske, kao i na FIATu.

U okviru segmenta Montenegro Art Gerila za sjutra su najavljna tri programa. Prvo će Ivana Radovanović izvesti performans "The Hollow Men - Burning Way" u hali "Radoja Dakića" od 21 čas. Ova umjednica rođena u Podgorici, diplomirala je 2006. na cetinjskom FLU u klasi prof. Pavla Pejovića, gdje je i magistrirala 2009. godine. Članica je ULUCG-a od 2006. godine. Studijski je boravila u Beogradu i Italiji. Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, i dobitnica je brojnih nagrada. "The Hollow Men" ("Šuplji ljudi") je njen doktorski rad, kojim će u oktobru predstavljati Crnu Goru na Bijenalu mladih u Milanu.

Novi roman Ognjena Spahića "Masalai" koji je u Crnoj Gori izdala podgorička kuća Nova knjiga, biće sjutra promovisana u Kuslevovoj kući od 22 časa, a moderator će biti Vladimir Đurišić.

Veče će zatvoriti nastup MC Rajno i Labija, u Kuslevovoj kući od 23 časa.

Podsjećamo, FIAT ove godine slavi 30 godina trajanja, organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Svi programi ovogodišnjeg FIAT-a su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnicama CNP-a i KIC-a "Budo Tomović".

Portal Analitika