Abiznis

ROVČANIN: Za dvije sedmice počinje obnova kontrolnog tornja u Tivtu

Obnova kontrolnog tornja u Tivtu počinje za dvije sedmice, najavio je za Novosti Radojica Rovčanin, direktor Kontrole letenja Srbije i Crne Gore.
ROVČANIN: Za dvije sedmice počinje obnova kontrolnog tornja u Tivtu
Portal AnalitikaIzvor

- Taj posao vrijedan je oko četiri miliona eura i biće završen u roku od devet mjeseci. U toku su pripreme za postavljanje dva radara na teritoriji Srbije: primarni i sekundarni na Besnoj kobili kod Vranja, za potrebe Kontrole letenja Srbije i Crne Gore i Vojske Srbije, i terminalni radar u beogradskoj vazdušnoj luci - dodao je on.

Investicija, koja premašuje pet miliona eura, "pokriće" nebo iznad cijelog Balkana. On je takođe najavio da će sljedeće godine početi izgradnja novog tornja u Surčinu, visine između 60 i 80 metara, a tačnu visinu odrediće idejni projekat, koji bi trebalo da bude završen do kraja godine. Vrijednost ove investicije je oko 15 miliona eura.

- Na uglu ispred oblasne kontrole, na našoj parceli dižemo novi, još jedan simbol Beograda. Toranj će tunelom biti povezan sa oblasnom kontrolom. Biće to velelepno zdanje u kojem će se naći najsavremenija oprema. Plan je da posao bude završen za godinu dana - navodi Rovčanin.

Novosti pišu kako je "jedina zajednička institucija bivše državne zajednice Srbije i Crne Gore koja je nastavila da živi", sa druge pozicije popela se ove godine na sam vrh najboljih kontrola letjenja u Evropi, kako po pitanju bezbjednosti vazdušne plovidbe, tako i zbog rekordnog povećanja broja preleta".

- Nebom iznad Srbije i Crne Gore 29. avgusta prokrstarilo je čak 2.969 aviona, a lane je najbolji dan imao 2.619 letelica. U jednom satu naši kontrolori opslužili su 216 vazduhoplova, što je opet rekord u odnosu na najopterećeniji sat ranijih godina kada ih je bilo 185. U ovoj godini očekuje se ukupno oko 600.000 preleta što je za oko 55.000 više nego prošle godine - rekao je Rovčanin.

Izvor: Novosti

Foto: radiotivat.com

Portal Analitika