Društvo

PEJOVIĆ: NPCG pravo rješenje za upravljanje Solanom

Preuzimanjem Solane od strane Nacionalnih parkova dobili smo konačno referentnu ustanovu koja će narednih godinu dana kompletan prostor sanirati, valorizovati u turističke i u svrhe promocije ključnog biodiverziteta, kazala je za Pobjedu državna sekretarka u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Daliborka Pejović dodajući da je otvorena i mogućnost proizvodnje soli, a namjera je da se prije svega zaštiti biodiverzitet.
PEJOVIĆ: NPCG pravo rješenje za upravljanje Solanom
Portal AnalitikaIzvor

- Nacionalni parkovi su posjetili sve poznate solane u regionu da bi našli najbolji model i način kako da što je moguće prije obezbijede prostor za dalje upravljanje Solanom ili, zavisno od donijete prostorno planske dokumentacije, krajem ove godine ustupe tu aktivnost nekom novom upravljaču. Ukoliko to bude nivo zaštite koji zaslužuje angažovanje lokalne samouprave, vjerovatno će upravljač biti predstavnik Opštine Ulcinj - kazala je Pejović, ali i dodala da ne bi imala ništa protiv da Nacionalni parkovi nastave svoje aktivnosti u narednom periodu, pod uslovom da to bude finansijski isplativo.

Ona je dodala da očekuju da će se kroz prostorni plan opštine Ulcinj sva otvorena pitanja definisati.

- Imali smo puno primjedbi da se ne kontroliše prostor. Krivolovci su nelegalno ulazili i zloupotrebljavali prostor u različite svrhe. Nacionalni parkovi će uspostaviti mehanizme za zaštitu i valorizaciju prostora od čega će imati korist država i lokalna samouprava, odnosno uprava Ulcinj. Oni će kroz memorandum koji budu potpisali sa lokalnom turističkom organizacijiom od strane Nacionalnih parkova sigurno ubirati dobre prihode - kazala je Pejović.

Vlada Crne Gore će do kraja godine uplatiti za upravljanje Nacionalnim parkovima 315.000 eura, a Pejović naglašava da očekuju i donaciju.

- Agilnošću njemačke ambasadorke Gudrun Štajnaker izvjesna je donacija koja neće biti mala, i biće utrošena za infrastrukturu. S tim će se stvoriti pretpostavke za turističku valorizaciju. Vlada je dužna da koordinira svaku vrstu podrške - kazala je Pejović.

U EK su, kaže, zadovoljni izborom upravljača.

- Članove Evropskog parlamenta smo konstantno obavještavali i dobili pozitivne ocjene što nam je posebno drago - zaključila je Pejović i dodala da "preuzimanjem Solane od strane Nacionalnih parkova imamo sređen sistem".

Trenutno, kako je rekla, na Solani radi jedna pumpa i upravo rade na tome da proradi i druga.

- Nacionalni parkovi nemaju obavezu proizvodnje soli, ali imaju mogućnost. U nekom drugačijem pravnom angažmanu, Solana je mogla proizvoditi so, ako ništa drugo, ono za posipanje puteva tokom zimske sezone. Zbog cijene koja je bila nekonkurentna na svjetskom tržištu i nakon privatizacija koje su se desile i u Crnagoraputu i drugim institucijama, so se nabavljala sa drugih destinacija. Pokušaj ranijih stečajnih upravnika da smanje cijenu soli nije dobro prošla zbog zloupotrebe, zato je svaki upravnik odustajao - kazala je Pejović.

- Očekujemo ozbiljnu ponudu od nekoga ko bi bio zainteresovan da se dugoročno bavi proizvodnjom soli. Turistička valorizacija i priča o biodiverzitetu, zajedno sa proizvodnjom soli, daće održiv koncept Solane i time očekivane dugoročne efekte - dodala je Pejović.

Ugovor o zakupu Solane od strane Nacionalnih parkova je, kako tvrdi, urađen na zakonit način.

- To govori i tumačanje Privrednog suda koji je nadležna institucija u ovom slučaju za sprovođenje postupka stečaja. Sa aspekta transparentnosti i zakona ništa nije urađeno problematično. Ugovor je objavljen i dostupan svima, a poslat je i članovima Evropskog parlamenta - kazala je Pejović.

Ona naglašava da ugovor nije potpisan sa Eurofondom već sa stečajnim upravnikom koji je po zakonu o stečaju dužan da brine o državnoj imovini odnosno sprovođenju stečaja sve do njegovog okončanja. Takođe tvrdi da su spremni, svakom ko ima nedoumice, da daju kompletnu dokumentaciju na uvid.

Izvor: Pobjeda

Portal Analitika