NATO

MARKOVIĆ: Naše "za" nije protiv Rusije

Crna Gora ne smije propustiti istorijsku šansu da bude članica NATO-a, odnosno da se nađe u društvu najrazvijenih zemalja, ali to naše "za" nije ni protiv koga, poručio je potpredsjednik Vlade Duško Marković na javnoj tribini o evro-atlanskim integracijama održanoj sinoć u Spužu, javlja Radio Crne Gore.
MARKOVIĆ: Naše "za" nije protiv Rusije
Portal AnalitikaIzvor

Ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker kazala je kako je Crnoj Gori preostalo "još malo obaveza" na putu za učlanjenje u NATO savez.

- Veoma je dobro naći se u kolektivnom sistemu bezbjednosti. Na tom putu imaćete veliku podršku i pomoć od Njemačke. Njemačka se zalaže za to da Crna Gora bude član NATO-a. Vrlo je dobro imati prijatelje sa kojima znate da ćete biti zajedno, da će te se zajedno boriti protiv ekstremizma i mogućih agresija - smatra Štajnaker.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković istakao je da je NATO "istorijska šansa".

- Mi treba da budemo u društvu tih država, da sa njima, u našem i zajedničkom interesu, odlučujemo o našoj budućnosti. I zbog toga je NATO važan za nas. Ja želim sa ovog mjesta da poručim da Crnogorci ne treba da propuste tu istorijsku šansu - poručio je on.

Marković je podsjetio da smo 2007, nakon nezavisnosti, usvojili deklaraciju kojom smo se opredijelili da ćemo svoje strateške, nacionalne i spoljnopolitičke interese usmjeravati ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

- To nije bila odluka Vlade, jedne ili više političkih partija, to je deklaracija koja je usvojena u parlamentu gdje su narodni predstavnici, odnosno, voljom naroda. Nema razlike i nema suprostavljenosti između onoga što su politički ciljevi i bezbjednosni interesi Evropske unije i NATO-a. Na tim principima jednakosti, ravnopravnosti, solidarnosti, sloboda, ljudska prava, to je sve ono na čemu počiva i NATO i Evropska unija. Mi smo se opredijelili - naš put je Evropa. To ne znači da smo protiv Rusije i njenih interesa. Mi, ako Bog da, i ako bude bilo sreće, možemo biti zajedno u porodici evropskih naroda. Dakle to nije "za" protiv Rusije, već "za" - za nas, za našu državu i za naš narod - kazao je Marković i dodao da "ni naše 'da' za nezavisnu Crnu Goru nije bilo protiv Srbije" sa kojom danas imamo izuzetno dobre odnose.

Potpredsjednik Vlade osvrnuo se i na odluku naše države za proglašenje nezavisnosti Kosova.

- Sjećate se u kakvim smo je okolnostima donijeli. To su takođe bile okolnosti netrpeljivosti, međudržavnog neslaganja. A zahvaljujući tome "za" imamo takođe odlične odnose sa Srbijom, imamo najbolje moguće odnose Crne Gore i Kosova i dobre odnose Crne Gore i Albanije. Dakle imamo stabilnost u regionu - istakao je Marković.

Na javnoj tribini u Spužu prisustvovao je veliki broj građana. Na pitanje da li Crna Gora članstvom u NATO-u svoj suverenitet prenosimo na Alijansu, odgovorio je upravo Marković.

- Ne da ne gubimo suverenitet, nego dobijamo i osnažujemo naš suverenitet jer ćemo sjeđeti za stolom sa najvećima na svijetu, sa najsnažnijima i najrazvijenijima, i donositi odluke za međunarodni poredak i njegov progres - zaključio je on.

Građane su pozdravili i predsjednik opštine Danilovgrad Branislav Đuranović, ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, nacionalni koordinator za NATO Veselin Garčević kao i predstavnici mjesne zajednice Spuž.

Izvor: Portal RTCG

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_0834
12.09.2015. 14:20

Viđi viđi mudrelije-pa i to vaše 'za' zna se da je za Rusiju.To vaše i DPS 'za' je i prepreka što Crna Gora nije i prije 5/6 godina u NATO i Evropu.

0
1
G Guest_41041
12.09.2015. 09:55

ahahahahahahahahahahahaha

1
1