Finansije

BURIĆ: Hotel "Hilton Crna Gora" završićemo do Nove godine

Hotel "Hilton Crna Gora", čiji je investitor "Normal Company", vlasništvo Žarka Burića, treba da posluje u istoimenom svjetskom lancu i ispunjava sve standarde predviđene za hotele tog ranga, biće gotov početkom 2016. godine, pišu Vikend novine.
BURIĆ: Hotel "Hilton Crna Gora" završićemo do Nove godine
Portal AnalitikaIzvor

Rokovi za završetak ovog projekta probijani su nekoliko puta iz raznih okolnosti. Na početku je planirano da se hotel otvara fazno, ali standardi "Hiltona" to ne dozvoljavaju.

- Ovako, veliki projekat je nešto novo i za nas i za crnogorske prilike. Standardi su drugačiji, a time i sistem rada. Primjera rada, enterijer hotela radi firma iz Londona. Usaglašavanje stavova naše firme, "Hiltona" i kompanije iz Londona oduzima vremena i razgovori često nijesu baš jednostavni. Sve to uslovljava probijanje rokova - kaže Žarko Burić, vlasnik "Normal Company"-ja, koja je investitor projekta.

On je dodao da su takođe i neki podizvođači kasnili u izvršavanju obaveza, ali da je teško u poodmakloj fazi radova mijenjati te firme.

Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je jedan od kreditora projekta, uvažila je razloge kašnjenja i za njih to nije ništa specifično u odnosu na ostatak svijeta.

- Sa EBRD imamo odličnu saradnju. Manje probleme usklađujemo u hodu, ali u suštini sve teče bez značajnih problema. Završićemo do Nove godine. To smo zacrtali kao cilj i nadam se da ćemo uspjeti - tvrdi Burić, uz opasku da svečanog otvaranja neće biti odmah po završetku radova i početku rada hotela.

Kako je naglasio za Vikend novine, "Hiltonov" standard je da hotel mora raditi nekoliko mjeseci, pa kad se sve uveže, izvježba i uhoda, tek se onda organizuje svečano otvaranje, jer kako podsjeća Burić, "Hilton ne želi ništa prepusti slučaju". On je između ostalog kazao da je potraga za menažerom hotela "Hilton Crna Gora" povjerena je međunarodnoj agenciji za takvu vrstu posla.

- Trenutno ima sedam prijavljenih kandidata i svi su stranci. Vjerujem da će u hotelu raditi više od 200 radnika, ali i o tome će odlučivati generalni menadžer, a ne ja - kaže Burić.

Hotel "Hilton Crna Gora" je najveća investicija u opštini Podgorica u hotelskoj industriji, a otvaranjem ovog brenda glavni grad Crne Gore će dobiti mnogo u turističkoj ponudi. Otuda je jako važna i saradnja investitora i opštinskih struktura, za koju Burić tvrdi da je odlična.

Ono što će Podgoričani dobiti izgradnjom novog hotela je vrhunski spa centar površine 1.900 kvadratnih metara sa velikim bazenom koji će biti na usluzi građanima i koji će moći to da koriste sa pretplatim karticama. Uz to, novi hotel imaće i javnu podzemnu garažu sa 170 parking mjesta. Ova dva elementa morali bi garantovati novu vrijednost za grad. Planirano je da hotel ima sedam kongresnih sala, restoran, "sky bar" na krovu hotela, veliki šoping centar... Imaće i 180 smještajnih jedinica, od čega je deset odsto apartmana, među kojima i jedan predsjednički.

Izvor: CdM

Portal Analitika