Zanimljivosti

Jeste li za putovanje: Deset puteva s predivnim pogledom (FOTO)

Da li ste nekada sjeli za upravljač automobila i krenuli na put bez nekog određenog cilja uživajući u vožnji, glazbi i pogledu koji vas okružuje? Ili već neko vrijeme sanjate o putovanju na mjesta koja ste oduvijek željeli da vidite, ali niste mogli? Danas vas na kratko vodimo na putovanje putevima s kojih se pružaju predivni pogledi na okolinu koja ih okružuje. Neke su opasne, druge vijugave i strme... Zato, vežite pojaseve i prepustite se na trenutak svijetu mašte i uživajte u fascinantnim pejzažima koji slijede.
Jeste li za putovanje: Deset puteva s predivnim pogledom (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Slikoviti alternativni Put 163 proteže se od granice Arizone kroz Monjument dolinu u američkoj državi Juta. Tokom vožnje od 75 kilometara, možete se diviti prekrasnim crvenim stijenama i pustinji.

1209put2

Atlantski put u Norveškoj proteže se preko sedam mostova i nudi prekrasan pogled na Atlantski okean. Ako vozite tokom lijepih dana, možete čak vidjeti kitove i foke.

1209put3

Blu Ridž Parkvej ide od Sjeverne Karoline do Virdžinije i poznat je po pogledu na nepristupačne Apalačke planine.

1209put4

Čepmen Pik Drajv u Južnoj Africi je oko osam kilometara dug i ima 114 zavoja. Nudi fantastičan pogled od 180 stepeni na planine i more.

1209put5

Kol de l'Izeren u Francuskoj je najviša asfaltirana cesta u Alpima. Ovaj slikovit put otvoren je samo ljeti, i bio je nekoliko puta korišten tokom bicikističke trke Tur d Frans.

1209put6

Put kroz Dolinu vatre u Nevadi prolazi kroz prekrasne crvene pješčane formacije koje izgledaju kao da gore.

1209put7

Sjeverni put Junhas u Boliviji je lijep, ali je takođe poznat i kao najopasnija cesta na svijetu - zbog jedne trake kojom se vozi u oba smjera, uskih zavoja i strmih padina.

1209put8

Ruta 40 proteže se na više od 4.800 kilometara - od argentinske sjeverne granice, sve do južnog vrha. Prelazi preko 18 rijeka i kroz 20 nacionalnih parkova, što je čini savršenom za vožnju.

1209put9

Put Trolstigen u Norveškoj, što u prijevodu znači "trolove ljestve", ime je dobio zbog izuzetno uske, strme i krivudave ceste. Ako ipak uspijete da stignete do vrha bićete nagrađeni pogledom na 320 metra dug vodopad Stigfosen koji pada preko planine.

1209put10

Prekomorski autoput na Floridi povezuje kopno Floride do Florida Kiza, a sastoji se od 42 mosta koji su dugi više od 181 kilometar i stvaraju osjećaj vožnje po površini okeana.

Izvor i foto: domidizajn.jutarnji.hr

Portal Analitika