TV / Film

VIDEO: Novi film Majkla Mura otkriva planove za narednu američku invaziju?

Poznati dokumentarista Majkl Mur i dalje se čvrsto drži provokativnog pristupa, sudeći po najavnom foršpanu za njegov novi film "Where to Invade Next", koji je juče premijerno prikazan na Toronto Film Festivalu.
VIDEO: Novi film Majkla Mura otkriva planove za narednu američku invaziju?
Portal AnalitikaIzvor

Autor koji se proslavio specifičnim pristupom temama koje obrađuje, poput američke opsesije oružjem u "Bowling for Columbine", ratu protiv terorizma u "Fahrenheit 9/11", zdravstvenom sistemu ("Sicko") i finansijskoj krizi ("Capitalism: A Love Story"), već u naslovu otkriva da se bavi američkim ratovanjem. Da ne bi bilo zabune oko njegovog stava, već u prvom minutu filma on kaže: "Izgubili smo Vijetnamski rat. Izgubili smo Korejski rat. Izgubili smo Zalivski rat". Na taj način Mur kritikuje tendenciju Pentagona da zamagli rezultate svojih vojnih (ne)uspjeha.

Kritičarima Mur poručuje da je njegov novi film "komedija", a u razgovoru za Vice otkrio je kako mu je u razdoblju obilježenom smrću oca i razvodom braka, pomogao upravo rad na filmu, sa scenama poput one u kojoj paradira usred Pariza s ogromnom američkom zastavom. Pritom, mnogi su u filmu primjetili istaknutu patriotsku crtu... Filmska ekipa filmu je, pak, dala radni naziv "Majkov veseli film".

Pogledajte video o novom Murovom poduhvatu.

Izvor: Jutarnji list

Portal Analitika