Svijet

Iran: Kažnjen knjigama umjesto zatvorom

Iranski sudovi obično nisu blagonakloni prema osuđenicima. Međutim, jedan provincijalni sudija donio je odluku da drakonsku zatvorsku kaznu zamijeni neobičnom "kaznom", koja bi mogla promijeniti standarde u iranskom pravosuđu: kupiti knjige i pročitati ih!
Iran: Kažnjen knjigama umjesto zatvorom
Portal AnalitikaIzvor

Gašem Nagizadeh, predsjedavajući sudija Drugog okružnog suda u sjeveroistočnom gradu Gonbad Kavus, pronašao je način da "izmijeni" islamski krivični zakon.

Naime, prema odredbama ovog krivičnog zakona u slučaju blažih krivičnih djela mogu se odrediti i blaže kazne kao što je, recimo, društveno korisni rad. U slučaju njegove presude, on je naredio osuđenicima da moraju kupiti i pročitati pet knjiga koje im on odredi. Nakon što pročitaju knjige, osuđenik mora da napiše sastav tj. sažetak za svaku od pročitanih knjiga, a onda svaki taj sažetak mora uporediti sa jednim hadisom proroka Muhameda, piše IRNA.

Inače, sudija je odlučio da knjige bira u skladu s obrazovnim nivoom i godinama osuđenika; od onih jednostavnih i lakih za čitanje, pa do specijalizovanih, čak i naučnih knjiga. Novac koji osuđenici uštede tako što neće platiti zatvorske troškove moraju potrošiti na knjige, koje će kasnije biti poklonjene zatvorskoj biblioteci. Svojim presudama, sudija Nagizadeh je već obezbijedio više od 1.700 knjiga za zatvorsku biblioteku u ovom gradu.

Inače, sudija Nagizadeh, rođen 1970. godine, bavi se ovim poslom već 15 godina i tokom svoje karijere je imao više od 20.000 slučajeva. On je najzaslužniji za uspostavljanje zatvorske biblioteke, koja je izuzetno posjećena.

"Pored toga što je čitanje korisno za zatvorenike, ono ujedno smanjuje i sukobe među zatvorenicima", kaže sudija Nagizadeh i dodaje: "Jedan od razloga za činjenje zločina je i neobrazovanost. Mi upravo to želimo da promijenimo".

On priznaje da zatvorske kazne mogu imati i suprotan efekat.

"Naime, zatvorske kazne mogu ostaviti trajno psihičko oštećenje kako po osuđenika, tako i po njihove porodice", kaže sudija Nagizadeh i dodaje:

"Upravo zato svaka alternativna kazna je bolja od odlaska u zatvor".

Takođe, ove vrste alternativnih kazni pomažu osuđenicima da se reintegrišu u društvo, a istovremeno se smanjuje antidruštveno ponašanje. Pored svega toga, država nema troškove boravka zatvorenika u zatvoru, kao što su zatvorske uniforme i svakodnevna tri obroka.

Naravno, osuđenik mora ispunjavati određene kriterijume kako bi mogao da dobije ovu alternativnu kaznu. Naime, ovu kaznu mogu dobiti samo oni koji su osuđeni prvi put, kao i maloljetni prestupnici.

Poput ostalih sudija u Iranu, i sudija Nagizadeh je svešteno lice. On smatra da konvencionalne i tradicionalne metode kažnjavanja više nemaju efekta, te da se moraju naći alternativne metode koje će donijeti željeni efekat.

"Kompleksnost našeg društva zahtijeva da moramo pronaći nove i inovativne načine rješavanja problema", kaže sudija Nagizadeh.

(Nezavisne)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.