Kultura

FIAT: Sokolović, "Iluzije" i ujedinjeni pjesnici regiona

Jedan od najpoznatijih glumaca i reditelja u regionu, Zijah Sokolović, govoriće sjutra na FIAT-u o svom stvaralaštvu u okviru Razgovora u podne, u Kuslevovoj kući od 12 časova.
FIAT: Sokolović, "Iluzije" i ujedinjeni pjesnici regiona
Portal AnalitikaIzvor

Zijah Sokolović rođen je u Sarajevu, a igrao je i režirao više od stotinu predstava, snimio više od pedeset filmova i 30 TV serija. Dobitnik je četiri Zlatna lovor-vijenca u Sarajevu, tri Zlatne kolajne u Zemunu, Zlatne arene u Puli, dvije Sterijine nagrade u Novom Sadu, tri Mostarske liske, Gran prija za režiju u Moskvi i za glumu u Jerevanu, Kijevu, Kilu, Bitolju, Nikšiću, Umagu, Ptuju. Bio je profesor glume na Univerzitetu "Brukner" u Linzu i Akademiji umjetnosti u Osijeku. Osnivač je i umjetnički vođa "The/Arto" projekta u Salcburgu, Zagrebu, Budimpešti, Beogradu i Sarajevu. Danas je i gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije umetnosti u Beogradu. Živi na relaciji Beč - Beograd - Sarajevo.

Ovaj plodni umjetnik autor je predstave "Glumac... je glumac... je glumac" koju igra 33 godine, a taj tekst preveden je na njemački, francuski, poljski, engleski, italijanski i esperanto, uz premijerno izvođenje u Beču, Parizu, Varšavi, Berlinu, Londonu, Njujorku, Sidneju, Trstu, kabarea "Među igre 0-24". Takođe, autor je komada "CABAres, CABArei" kojeg igra 23 godine, a čiji je tekst preveden na bugarski jezik i premijerno izveden u Sofiji. Upravo će tu kabare-monodramu sjutra izvesti na terasi KIC-a "Budo Tomović" od 21 čas, u okviru takmičarske selekcije ovogodišnjeg Festivala internacionalnog alternativnog teatra"Cabares cabarei" ili životna komedija Zijaha Sokolovića nastala je u produkciji Interkultheater iz Beča.

- Ta gomila klišea, koji su klišei jer su dobrim dijelom istinska muka čovjekove svakodnevice, zabiberene su, u stilu današnjeg doba, koje se više ne libi da polne organe i radnje koje oni izvode zove izvornim narodnim izrazima... Ali ta gomila znoja, sjemena i prljavih gaća svakodnevice nisu suština Zijahovog kabarea - ali ona su osnova na kojoj on gradi predstavu u kojoj malograđanska svakodnevica postaje opšteljudska, antropološka muka na temu borbe polova - zapisao je svojevremeno Jovan Ćirilov o Sokolovićevom komadu.

U okviru segmenta Ulični teatar ovog puta će se predstaviti jedan crnogorski izvođač: Žarko Stanišić izvešće svoje "Iluzije" na Trgu republike od 19 časova.

Književni segment nastavlja se programom "Nova Yu Poezija", čiju "našost" nanovo definišemo kreiranjem novih poetičkih i političkih veza između pjesnika i pjesnikinja mlade generacije postjugoslovenskog kulturnog kruga.

- Proleteri s(i)vih zemalja ujedinjuju se sve intenzivnije, u stidljivom ali zapaženom međugraničnom crossoveru, iznova konstruišu zajednički poetički vidokrug, između distopijske kolonijalne inferiornosti novoomeđenih kultura, i želje za emancipacijom zajedničkih ideala sabivstvovanja na ruševinama najboljeg što je ostalo od jugoslovenskih ideala. U to ime, poeziju u ponoć na FIAT-u čitaju neki od najistaknutijih predstavnika nove jugoslovenske pjesničke scene: Tibor Hrs Pandur (Slovenija), Marko Pogačar (Hrvatska), Marko Tomaš (BiH), Dragana Mladenović (Srbija), Nikola Madžirov (Makedonija) i Vladimir Đurišić (Crna Gora) - navodi se u najavi ove posebne večeri.

Podsjećamo, FIAT ove godine slavi 30 godina trajanja, i organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Svi programi su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnicama CNP-a i KIC-a "Budo Tomović".

Portal Analitika