Svijet

Islamska država pravi nervni gas "senf"

Vlasti SAD vjeruju da Islamska država pravi i koristi hemijsko oružje u Siriji i Iraku. Ekipa BBC-ja na sirijsko-turskoj granici vidjela je dokaze tih tvrdnji.
Islamska država pravi nervni gas "senf"
Portal AnalitikaIzvor

Jedna teorija je da su pripadnici Islamske države pronašli uskladišteno hemijsko oružje u Iraku ili Siriji

Neimenovani američki zvaničnik kazao je za britanski javni servis da su identifikovane barem četiri situacije na obje strane iračko-sirijske granice u kojima je Islamska država upotrebila gas iperit, koji ima miris senfa, pa ga tako i nazivaju.

Ovaj zvaničnik je naveo da je to hemijsko oružje korišćeno u obliku praha. SAD vjeruju da su islamisti osnovali posebnu ćeliju unutar organizacije koja se bavi proizvodnjom bojnih otrova.

- Oni upotrebljavaju iperit. Znamo da to rade - rekao je on i dodao da džihadisti prah stavljaju zajedno sa klasičnim eksplozivom i ispaljuju iz minobacača.

Kad to eksplodira, prašina puna iperita izaziva plihove na koži onih koji su joj izloženi. Obaviještajna zajednica vjeruje da je najlogičnije objašnjenje da islamisti sami prave iperit.

BBC: Postoje dokazi napada bojnim otrovima u Siriji

Zvaničnik kaže da za proizvodnju ovog bojnog otrova nije neophodno neko složeno hemijsko znanje niti oprema. Druga teorija je da su pripadnici Islamske države pronašli uskladišteno hemijsko oružje u Iraku ili Siriji. Ipak, on smatra da je manje vjerovatno da su džihadisti našli bojne otrove na iračkoj teritoriji, jer bi ga američke snage otkrile prve tokom svog prisustva u Iraku, koje je trajalo skoro deceniju.

U Siriji ne bi trebalo da bude više rezervi hemijskog oružja pošto je prema sporazumu koji su podržale UN sirijska vlada predala 1.180 tona bojnih otrova na uništenje Organizaciji za zabranu hemijskog oružja. Uništavanje je počelo u oktobru 2013 i okončano u junu naredne godine.

Ipak, posljednjih dana je Ijan Penel, izvještač BBC-ja sa tursko-sirijske granice, vidio dokaze napada bojnim otrovima u Siriji.

(Blic)

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.