Protokol

Đukanović - Gricaj: Rusija ne osporava pravo Crne Gore za ostvarivanje spoljnopolitičkih prioriteta

Predsjednik Vlade Milo Đukanović primio je danas novonaimenovanog, izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Ruske Federacije u Crnoj Gori Sergeja Nikolajeviča Gricaja.
Đukanović - Gricaj: Rusija ne osporava pravo Crne Gore za ostvarivanje spoljnopolitičkih prioriteta
Portal AnalitikaIzvor

"Premijer Đukanović poželio je dobrodošlicu novonaimenovanom ruskom ambasadoru, uz želju za uspješno obavljanje diplomatske misije i poručio da je Crna Gora prijateljska zemlja koja poštuje tradiciju dobrih odnosa sa Rusijom i koja je spremna za dalji razvoj  i njihovo osavremenjavanje u budućnosti", saopšteno je iz Vladinog biroa za odnose s javnošću.

Aktuelno usporavanje u saradnji dvije države, izazvano ukupnim geopolitičkim kontekstom, treba rješavati otvorenim dijalogom, poštujući obostrane interese, ocijenio je predsjednik Vlade.

„Posvećenost našim strateškim nacionalnim ciljevima nije u suprotnosti partnerstvu sa Rusijom i naša je iskrena namjera da gradimo dobre odnose u skladu sa zajedničkim djelovanjem na unapređenju saradnje u svim oblastima“, istakao je premijer.

Đukanović je ukazao na nastojanje Crne Gore da glasom male zemlje doprinese prevazilaženju posledica zastoja u odnosima na relaciji Evropa - Rusija i ponovnom ustanovljavanju partnerskih odnosa, što je u interesu očuvanja stabilnosti i ostvarivanja ekonomskog prosperiteta.

Ambasador Gricaj zahvalio je predsjedniku Vlade na prijemu i iskazao zadovoljstvo dugom tradicijom bilateralnih odnosa, podsjetivši da je Rusija jedna od prvih zemlja koja je priznala nezavisnost Crne Gore.

„Rukovodstvo Rusije nikada nije dovodilo u pitanje pravo Crne Gore, kao nezavisne države, za ostvarivanje svojih spoljnopolitičkih prioriteta, uključujući evropske i evroatlantske aspiracije. Izbor Crne Gore je suveren izbor koji će Ruska Federacija poštovati“, poručio je ambasador Gricaj.

Ambasador Ruske Federacije iskazao je spremnost da tokom svog diplomatskog mandata, dâ puni doprinos razvoju dijaloga i prevazilaženju zastoja u odnosima između dvije države i unapređenju političke, ekonomske i kulturne saradnje.

Na sastanku je ocijenjeno da postoji prostor za jačanje privrednih kontakata dvije zemlje, posebno u oblasti turizma i investicija.

Portal Analitika