Zanimljivosti

Tamo gdje vam se učini da je kraj puta, tu je, ustvari, početak tunela

Predstavljamo vam Oresund. Počinje kao most, završava se kao tunel i predstavlja arhitektonsko čudo koje povezuje Kopenhagen i Malme.
Tamo gdje vam se učini da je kraj puta, tu je, ustvari, početak tunela
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Čuveni Oresund počinje mostom dužine osam kilometara, a nastavlja se na tunel dužine četiri kilometra. I ne bi to bilo ništa čudno da tunel ne počinje u sred mora.

Dizajnirala ga je danska firma COWI na čelu sa glavnim arhitektom Džordžom K.S. Rotnom, piše twistedsifter.com.

Ima dva pilona visine 204 metra koji drže most raspona 490 metara iznad kanala Flinte. Na gornjem dijelu se nalazi kolovoz za motorna vozila dok se ispod njega nalazi pruga.

Most se završava na ostrvu napravljenog od materijala uzetog sa morskog dna, dok je sam tunel napravljen od betona.

Dopušteno je da se flora i fauna na ostrvu same razvijaju pa je ono ubrzo postalo raj za biologe koji su na njemu pronašli 500 različitih vrsta biljaka, a stanište je i mnogobrojnih ptica i rijetkih zelenih žaba.

Dvije trećine ljudi koji su do sada prešli most to su radili vozom, a vožnja od Kopenhagena do Malmea traje oko 35 minuta.

Svi koji žele da ga pređu moraju, naravno da plate putarinu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.