Crna hronika

Uhapšen Ranko Radulović

Policija je, po nalogu tužilaštva, rano jutros uhapsila nikšićkog biznismena Ranka Radulovića i još dvije osobe, saznaje Portal Analitika.
Uhapšen Ranko Radulović
Portal AnalitikaIzvor

Rano jutros u akciji kriminalističke policije pod radnim nazivom „Sova“ uhapšene su tri osobe, zbog osnovane sumnje da su počinili krivična djela zelenašenje, iznuda i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Uhapšeni su Ranko Radulović iz Nikšića zbog sumnje da je počinio krivično djelo zelenaštvo, Ratko Martinović takođe iz Nikšića zbog zelenaštva i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Uhapšen je takođe i Slaviša Tanović iz Nikšića zbog osnovne sumnje da je počinio krivično djelo iznuda u pokušaju.

Radulović  je široj javnosti poznat kao nekadašnji vlasnik fudbalskog kluba “Čelik” i po aferi “Lipci”.

Rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta Saša Rakočević je na konferenciji za novinare najavio da će krivična prijava u redovnom postupku biti podnijeta protiv M.P. (39) iz Nikšića, zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, a koji se inače nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, i R.Z. (48), zbog osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Naime, policijski službenici su, sprovodeći višemjesečne mjere i radnje u okviru operativne akcije „Sova“ došli do operativnih saznanja da je organizovana kriminalna grupa koju predvodi R.R. sprovela niz aktivnosti u cilju izvršenja likvidacija na teritoriji Crne Gore i u tom smislu nabavila veću količina oružja, municije i eksplozivnih naprava za izvršenje tih krivičnih djela.

Shodno tome, policijski službenici su, 01. jula 2015. godine, postupajući na osnovu operativnih saznanja da se u određenim vozilima nalazi veća količina oružja, municije i eksplozivnih naprava, u mjestu Vitalac u Nikšiću zaustavili putničko motorno vozilo marke „Reno Megan“, vlasništvo jedne taksi firme, u kojem se na mjestu suvozača nalazio M.P. Tom prilikom kod kod ovog lica je u torbici koju je imao kod sebe pronađen i oduzet pištolj marke „FEG“ sa 13 metaka u okviru. Ovom prilikom policijski službenici su pokušali da zaustave i putničko motorno vozilo „Audi“, u kojem su se, kako se sumnja, nalazili R.R. i R.M, ali se vozilo nije zaustavilo na znak službenika policije već se udaljilo u pravcu jezera Slano.

Vršeći pretragu terena, policijski službenici su, 05. jula 2015. godine, u blizini lokalnog puta u mjestu Slano pronašli odbačeni kartonski paket u kojem su se nalazili improvizovana eksplozivna naprava i pištolj marke „CZ“ M-57. Službenici Grupe za antiterorističke preglede Uprave policije izvršili su deaktiviranje eksplozivne naprave. Prilikom delaboracije eksplozivne naprave, utvrđeno je da se ona sastojala od plastičnog eksploziva, elektrodetonatorskih kapisli i da se eksplozivno punjenje moglo aktivirati daljinskim putem, preko dva daljinska upravljača manjih dimenzija koji su takođe pronađeni u kartonskoj kutiji. Eksplozivna naprava je bila povezana sa magnetom koji je pogodan za njeno postavljanje ispod putničkog motornog vozila, odnosno ova eksplozivna naprava je imala namjenu uništavanja vozila i žive sile, s obzirom da je bila izrazito velike razorne moći što je potvrđeno u Forenzičkom centru gdje je vještačenjem utvrđeno da naprava sadrži 890 grama ultrabrizantnog eksploziva pentrit.

Dalje izviđajne mjere i radnje, kojima je rukovodio nadležni tužilac, ukazale su na sumnju da je upravo M.R. iz vozila Audi izbacio pomenutu improvizovanu eksplozivnu  napravu, nakon što se sa R.R. ovim vozilom dao u bjekstvo kada su ih policijski službenici pokušali zaustaviti. Takođe, na osnovu ovih aktivnosti sumnja se da je M.P. imao kontakt sa pištoljem„CZ“ M-57 koji je pronađen u paketu zajedno sa ovom eksplozivnom napravom.

Rezultati brojnih aktivnosti policijskih službenika u ovom predmetu, sprovođene u višemjesečnom periodu u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužioca, kao i prikupljene činjenice, upućuju i na sumnju da su R.R. i R.M. licu B.K. iz Nikšića u toku maja ove godine na tzv. zelenašku kamatu dali iznos od 8.000 eura, ugovorajući pritom za sebe nesrazmjernu imovinsku korist kroz ugovorenu kamatnu stopu od 8 % na mjesečnom nivou. Kako oštećeni B.K. nije mogao izmirivati mjesečne iznose kamate, to je iznos potraživanja osumnjičenih prema njemu, kako se sumnja, u avgustu ove godine dostigao 12.000 eura. S tim u vezi, R.R. je, sumnja se, od B.K. u jednom momentu zahtijevao da na njegovo ime prevede porodičnu kuću sa imanjem, ukupne vrijednosti oko 150.000 eura. Tužilačko – policijske aktivnosti takođe ukazuju na sumnju da je S.T, s tim u vezi, u periodu od maja do kraja avgusta 2015. godine na štetu B.K. počinio krivično djelo iznuda u pokušaju, na način što je uz upotrebu fizičke sile i ozbiljne prijetnje da će napasti na život i tijelo ovog lica od njega pokušao da iznudi 19.000 eura.

Službenici SKP-a, CB Nikšić i CB Pljevlja su, po nalogu tužioca a shodno pribavljenoj naredbi Višeg suda u Podgorici, danas izvršili pretrese tri stambena objekta i jednog ugostiteljskog objekta u vlasništvu R.R. u Nikšiću, jednog stambenog objekta u njegovom vlasništvu u Pljevljima i stambenog objekta na Žabljaku u vlasništvu R.Z. a koji je povremeno koristio R.R. Izvršen je i pretres porodičnih kuća R.M. i M.P. Nikšiću. Izvršenim pretresima je pronađena određena količina oružja i municije koja će biti predmet vještačenja u Forenzičkom centru.

Osumnjičeni R.R, R.M. i S.T. će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Osnovnom državnom tužiocu u Nikšiču, zbog osnova sumnje da su počinili navedena krivična djela.

Portal Analitika