Svijet

U Japanu više od 60.000 stogodišnjaka

Broj osoba koje su navršile 100 i više godina života u Japanu je nadmašio 60.000, dok se zemlja suočava s vrtoglavim društvenim i zdravstvenim troškovima za penzionere.
U Japanu više od 60.000 stogodišnjaka
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Očekuje se da broj stogodišnjaka dostigne 61.568 u narednoj sedmici, a 87 posto su žene, saopštilo je ministarstvo za socijalnu zaštitu u petak, prenosi AFP.

Petnaestog septembra, kada zemlja obilježava "Dan starih", vlada će uručiti prigodna pisma i poklone za 30.379 osoba koje navrše stotu u ovoj godini.

Oni će dobiti srebrni tanjir za sake čija je cijena sada 65 dolara, ali uz naglo povećanje japanskog ostarjelog stanovništva, ministarstvo će pokušati da pronađe jeftiniju alternativu za poklon u narednoj godini.

Uručivanje skupih poklona stogodišnjacima bilo je prihvatljivo u prvoj godini programa - 1.963 - kada je vlada u Tokiju dala samo 153 tanjira za one koje su prešli stoljeće života.

Broj stogodišnjaka u Japanu otada je, međutim, buknuo, s gotovo 30.000 onih koji su imali pravo na poklon u 2014. godini, što je koštalo vlasti 260 miliona jena (2,1 milion dolara).

Japanski muškarci u prosjeku žive nešto više od 80 godina, dok žene imaju očekivani životni vijek od 86,83 godine, najduži na svijetu.

Japan je takođe domovina najstarijeg čovjek na svijetu, Yasutara Koidea, koji je navršio 112 godina u martu.

Izvor i foto: klix.ba

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.