Društvo

LANGE: Od stanja u ulcinjskoj Solani zavisi zatvaranje poglavlja 27

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i proširenje Dirk Lange poručio je u pismu upućenom crnogorskom Centru za zaštitu i proučavanje ptica da će Evropska Komisija nastaviti da prati dešavanja vezana za problematiku Ulcinjske solane. Takođe je naglašeno da od ovog pitanja zavise dalji pregovori Crne Gore sa Briselom kao i zatvaranje poglavlja 27 koje se tiče životne sredine i klimatskih promjena.
LANGE: Od stanja u ulcinjskoj Solani zavisi zatvaranje poglavlja 27
Portal AnalitikaIzvor

U pismu, koje je odgovor na zabrinutost CZIP-a u pogledu poštovanja ugovorenih rokova kako za reparaciju pumpi tako i za formalnu nacionalnu zaštitu Solane, Lange je saopštio da je u komunikaciji sa predstavnicima Vlade Crne Gore upoznat sa reparacijom pumpe Đerane koja je puštena u rad početkom jula.

"Istovremeno je puštanje u rad ove pumpe definisao kao značajan pomak u spašavanju ornitološkog bogatstva Evrope, ali da jedan uspjeh ne znači da zvaničnici u Briselu nisu svjesni postojanja drugih problema koji prijete ovom ekosistemu. Kao buduće okosnice daljih pregovora naglašava značaj nacionalne zaštite ovog staništa ali i dugoročnog upravljanja ekosistemom, što još uvjek nije učinjeno. Kako je navedeno u pismu, Lange je upoznat i sa dogovorenim rokom o konačnom proglašavanju Solane zaštićenim područjem i to najkasnije do kraja oktobra 2015 godine. Međutim takođe je informisao da proglašenje ovog lokaliteta Emerald područjem, koje bi po ulasku u Evropsku uniju pripalo Natura 2000 ekološkoj mreži najvećeg stepena zaštite na nivou EU, trpi izvjesna kašnjenja", saopšteno je iz Centru za zaštitu i proučavanje ptica.

CZIP podsjeća javnost da je jedna od tačaka efikasne zaštite Solane i njen upis na Ramsar listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja, što je proces koji traje od 2006. godine i koji predstavlja odgovornost Ministarstva održivog razvoja i turizma kao jedinog ovlašćenog subjekta za podnošenje kandidature.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika