Društvo

BAR: Azil za pse došao na dnevni red

Kako prenosi portal Jedro.me poslije čekanja dužeg od pola godine, u lokalni parlament konačno ulazi rasprava o azilu za pse koji je početkom godine svojim potpisima zatražilo preko 2.000 Barana.
BAR: Azil za pse došao na dnevni red
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Na dnevnom redu VIII sjednice SO je Informacija o realizaciji Odluke o određivanju lokacije skloništa za napuštene životinje. U materijalu koji je pripremljen u resornom sekretarijatu, navodi se da je lokacija azila sa pratećom infrastrukturom u Kunjama, da joj je površine oko 4.000 m2, a da je planiran smještaj 150-200 životinja, od kojih će psi biti 80 posto.

Radomir Novakovič Cakan, odbornik Pozitivne Crne Gore koji je u februaru sa NVO aktivistima pokrenuo kampanju da se konačno riješi problem pasa lutalica, ocijenio je da su institucije konačno privele posao kraju, jer je Opština Bar bila u zakonskoj obavezi da podigne azil još prije tri godine.

„Zajedno sa aktivistima NVO „Sunčani sat“ i sa preko 2.000 građana Bara koji su nas podržali potpisima, uspjeli smo da rješavanje problema evidentno naraslog broja pasa lutalica bude uvedemo u zakonski propisanu proceduru i da se, nadamo se svi, konačo prekine necivilizacijska praksa trovanja životinja po barskim ulicama“, rekao je Novaković, kao kinolog i predsjednik Nacionalnog kluba odgajivača srednjeazijskih ovčara.

Povodom iniicjative barskih aktivista za zaštitu prava životinja s početka godine, pokrenute nakon nove serije trovanja pasa lutalica, predsjednik opštine dr Zoran Srzentić je 15. aprila  donio Odluku o određivanju lokacije za izgradnju azila, a iz Opštine je Vladi 31. jula upućen zahtjev za prenos prava raspolaganja na parceli u Kunjama. Nakon okončanja tog postupka, steći će se svi uslovi da se počne izrada projektnog zadatka i izgradnja azila.

U skupštinskom materijalu se još navodi da je osnovna funkcija azila preuzimanje i zbrinjavanje, te adekvatan smještaj, njega, ishrana i veterinarsko zdravstvena zaštita napuštenih životinja, kao i obezbjeđivanje njihovog udomljavanja. Dopunska funkcija može biti i privremeno čuvanje kućnih ljubimaca za vlasnika, uz određenu naknadu.

U saradnji sa NVO koje se bave ovom problematikom, u pripremi je Strategija za rješavanje problema napuštenih i izgubljenih životinja kojom će definisati uslovi, prostorije i oprema u skloništu, načini postupanja sa životinjama, informisanja lokalnog stanovništva i edukacije osoblja za rad u skloništu.

Izvor i foto: jedro.me

Portal Analitika