NATO

Cdu: Rezolucija o NATO – korak ka izborima

Crnogorska demokratska unija, kao partija koja evro-atlanske integracije Crne Gore doživljava kao interes i cilj od najvišeg značaja i interesa za našu zemlju i sve naše građane, izražava zadovoljstvo što prijedlog Rezolucije o NATO dobio većinsku podršku na skupštinskom odboru za međunarodne odnose, izjavio je Draško Jovanović član Predsjedništva Cdu.
Cdu: Rezolucija o NATO – korak ka izborima
Portal AnalitikaIzvor

On podsjeća da Cdu ima nedvosmislen stav u korist uključenja Crne Gore u NATO, kao što zauzima jasne stavove po svim bitnim pitanjima vezanim za našu državu i društvo.

- Stoga nemamo nimalo razumjevanja za političke subjekte koji bježe od zauzimanja čvrstih ili bilo kakvih definisanih stavova vezanih za suštinska pitanja od interesa za Crnu Goru i naše građane - kao što je to slučaj i sa članstvom naše zemlje u NATO. Nijesmo saglasni, naravno, ni sa onima koji se opiru članstvu u Alijansi, sa motivacijom i argumentima koji često izviru iz interesa i politika nekih drugih zemalja, a ne Crne Gore. Izglasavanjem Rezolucije, Skupština Crne Gore će poslati jasnu poruku međunarodnoj zajednici i članicama NATO o svojoj spremnosti za ulazak u Alijansu. To će ujedno biti i poslednja značajna parlamentarna poruka naše zemlje Saveznicima prije njihove odluke o pozivu Crnoj Gori, što treba da uslijedi u decembru – navodi Jovanović.

Teško je, kako dodaje, povjerovati da vladajuća koalicija – koja je na izdisaju i koja je disfunkcionalna – može, sa međusobnim nepovjerenjem i naraslim animozitetima – ponuditi bilo kakav pomak na putu NATO integracija, kao što, uostalom, ne može, u ovakvom sastavu, uraditi ništa više ni na polju neophodnih reformi i promjena u društvu.

- Posljednje izjave lidera veće i manje vladajuće partije to jasno pokazuju: koalicija više ne funkcioniše. To treba da ima političku posljedicu. Moguće je da još uvijek postoji rezon da će se formalnim opstankom koalicije DPS – SDP do dobijanja NATO pozivnice pokazati članicama Alijanse nekakva politička odgovornost i generalna politička stabilnost. Međutim – ako je to slučaj sada – onda to sigurno neće biti značajno i presudno pošto bude stigla pozivnica za NATO. Cdu zato ukazuje da je jasna podrška u Parlamentu za Rezoluciju o NATO zapravo korak prema raspisivanju parlamentarnih izbora, koji treba da uslijede po dobijanju Pozivnice, a na kojima će odnos prema članstvu Crne Gore u Alijansi biti dominantna tema – stoji u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.