Svijet

Evropski sud pravde: U radno vrijeme uračunati put do posla i nazad

Vrijeme koje je potrebno za dolazak i odlazak sa posla na početku i kraju svakog dana trebalo bi se zakonski uračunavati u radne state, presudio je Evropski sud pravde. Sud tvrdi da radnicima bez fiksnih kancelarija mora biti plaćeno vrijeme koje utroše na putovanje do radnog mjesta i nazad, a po trenutnim propisima to se ne računa, piše londonski Independent.
Evropski sud pravde: U radno vrijeme uračunati put do posla i nazad
Portal AnalitikaIzvor

Ovo zapravo znači da bi kompanije koje zapošljavaju radnike kao što su električari, njegovatelji, razni instalateri ili prodajni zastupnici mogle kršiti propise EU o radnom vremenu, kada bi npr. zatvorili regionalnu kancelariju.

Evropski sud pravde presudu obrazlaže potrebom da zaštiti zdravlje i sigurnost radnika prema Direktivi Evropske unije o radnom vremenu. Sve je krenulo od slučaja u Španiji, vezanom za kompaniju koja se bavi bezbjednosnim sistemima Tyco.

Presuda glasi:  "Činjenica da radnici počinju i završavaju putovanja u svojim domovima direktno proizilazi iz odluke njihovog poslodavca da ukine regionalne kancelarije, a ne iz želje samih radnika. Zahtijevati od njih da podnesu teret odluke poslodavca bilo bi u suprotnosti s ciljem zaštite sigurnosti i zdravlja radnika koji proizilazi iz Direktive, što uključuje nužnost garantovanja minimalnog perioda odmora radnicima."

(index.hr)

Portal Analitika