Svijet

SAD obilježavaju 14 godina od terorističkih napada

Sjedinjene Američke Države (SAD) danas obilježavaju 14 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su izvedeni 11. septembra 2001. godine i u kojima je poginulo 2.977 ljudi.
SAD obilježavaju 14 godina od terorističkih napada
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U okviru obilježavanja godišnjice terorističkih napada, predsjednik SAD Barak Obama posjetiće vojnu bazu u mjestu Fort Mid u Merilendu, prenosi AP.

Portparol Bijele kuće, Erik Šulc, rekao je da će Obama, tom prilikom, razgovarati sa pripadnicima vojske, koji svakodnevno brinu o bezbjednosti zemlje.

Glavna ceremonija, kao i prethodnih godina, biće održana u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mjestu nekadašnjeg Svjetskog trgovinskog centra, čime će se obilježiti sjećanje na rušenje dvije „kule bliznakinje“, napad na Pentagon i pad aviona u Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine.

Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok će uveče dva snopa uperiti plavu svjetlost ka nebu kako bi podsjetili na srušene kule Svjetskog trgovinskog centra, najavljuju američki mediji.

Skoro 3.000 ljudi je stradalo kada su dva oteta aviona udarila u „kule bliznakinje“ u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji na sjutrašnji dan 2001. godine.

Teroristicke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom svijeta.

Nakon napada, Bijela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svijetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzlijeteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za siječenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letjelicama.

Prvi avion „Amerikan erlajnsa“ je, u 8.46 sati, udario u sjevernu kulu Svjetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije „Junajtid“ udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sjedište Pentagona.

Iz „kula bliznakinja“ u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mjesta udara, uspjelo bezbjedno da napusti zgrade prije nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranca.

Ogromne žrtve su pretrpjeli njujorški vatrogasci, čijih je 343 kolega poginulo u padu „bliznakinja“, dok su pokušavali da pomognu povrijeđenima da napuste zgrade.

Kasnije su nadležne službe SAD ocijenile da je „mozak“ napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proljeće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gdje se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o čemu je Obama izvijestio naciju i cijeli svijet.

Od napada 2001. godine više od 20 terorističkih zavjera je otkriveno u Njujorku, rekao je nedavno šef policije u tom gradu Bil Branton, upozorivši da je rizik od još jednog tako razarajućeg napada „veći nego ikad“.

On je rekao da postoji opasnost od usamljenih napadača ili radikalizovanih islamista, koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.