Region

JAHJAGA: Bez Albanije, Kosovo ne bi bilo što je danas

Kosovo bez Albanije ne bi bilo ono što je danas, a bez Kosova ni Albanija ne bi bila kakva je, kazala je predsjednica Kosova Atifete Jahjaga na svečanoj sjednici Skupštine Albanije u Tirani, prenijele su agencije.
JAHJAGA: Bez Albanije, Kosovo ne bi bilo što je danas
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da su Kosovo i Albanija dvije zemlje koje imaju mnogo toga zajedničkog.

"Danas, na ovom istorijskom mjestu, došla sam kako bih vam prenijela zahvalnost građana Kosova. Njihova Albanija, vaša Albanija, naša Albanija, čitav je vijek održavala živim njihov san o slobodi i nezavisnosti, san o nezavisnoj, modernoj i demokratskoj državi. Danas, Albanija nam pomaže da ostvarimo taj san", navela je Jahjaga.

Kako je dodala, 20. vijek je započet stvaranjem Albanije kao države, a završen "oslobođenjem Kosova".

"Nakon jednog vijeka podrške, Albanija i Kosovo stoje rame uz rame kao nezavisne države, ali ujedinjene u našoj težnji da postanemo neodvojiv dio ujedinjene Evrope i da pronađemo rješenja za sve naše probleme koje smo naslijedili tokom istorijskih procesa kroz koje smo prošli", istakla je Jahjaga.

Prema njenim riječima, Kosovo i Albanija stoje zajedno i prihvataju vrijednosti koje dijele sa Zapadom, Sjedinjenim Američkim Državama, kao i dijelom saveznika koji su ih nadahnuli da teže slobodi i koji su pomogli da osvoje mir i da budu optimisti za budućnost.

"Mi nijesmo ostali robovi istorije, idemo naprijed, kao dvije nezavisne i suverene države. Sebe u Tirani vidim kao predstavnicu jedne nove države, ali dinamične, male, ali glasne, koja brzim i sigurnim koracima postaje faktor stabilnosti ozbiljan partner u regionu i šire. Kosovo za sve svoje građane, nezavisno od brojnosti naroda garantuje jednaka prava. Za nas je bitno da u državi Kosovo, Kosovo bude kuća svih", zaključila je Jahjaga u svom obraćanju.

Portal Analitika