Crna hronika

NOVI DETALJI „SLUČAJA JAZ“: Poslovi „teški“ skoro sedam miliona!

Projekat Jaz, izgradnja fudbalskih terena u zaleđu znamenite budvanske plaže, započeo je krajem 2006. godine kada je Rajko Kuljača, tada predsjednik Fudbalskog kluba Mogren, ali i tadašnji predsjednik opštine Budva, angažovao firmu „Gugi komerc“. Ideja da se izgradi infrastruktura za fudbalski klub pretvorila se u aferu decenije u Budvi i danas je predmet postupka koji tužilaštvo vodi protiv budvanskih funkcionera, piše današnja Pobjeda.
NOVI DETALJI „SLUČAJA JAZ“: Poslovi „teški“ skoro sedam miliona!
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Povjereni posao koštao je blizu sedam miliona eura, saznaje Pobjeda. A šteta za opštinu procijenjena je na više od dva miliona. Sudeći po informacijama Pobjede, glavnu ulogu u spornom poslu imao je upravo Rajko Kuljača, danas svjedok saradnik u istrazi u aferi ,,Jaz i TQ Plaza“.

Ugovor sa firmom „Gugi komerc“ 15. novembra 2007. godine potpisao je tadašnji direktor Fudbalskog kluba Mogren Boro Lazović, na zahtjev ili u dogovoru sa predsjednikom kluba i predsjednikom opštine Rajkom Kuljačom. Time su papirološki „pokriveni“ radovi koje je izvodio ,,Gugi komerc“.

Zanimljivo, Kuljača je još krajem 2006. godine kao predsjednik opštine Budva sa firmom ,,Gugi komerc“, vlasnika Borislava Savića - njegovog kuma - zaključio ugovor o izgradnji platoa na Jazu. Zaključena su dva ugovora o izvođenju skoro istih radova.

U ugovoru koji je Boro Lazović potpisao sa izvršnim direktorom firme „Gugi komerc“ Dragoljubom Milovanovićem ne navodi se cijena, odnosno ukupni iznos novca kojim treba platiti obavljeni posao. U članu 4 se, prilično neodređeno, konstatuje: „Naručilac radova se obavezuje da će izvođač radova isplatiti naknadu za izvršene radove po ispostavljenim privremenim situcijama, a ukupan iznos naknade biće preciziran izradom ispostavljene konačne situacije“.

Đavo se, očito, krio u detaljima: toj naknadno utvrđenoj cijeni koja treba da se isplati kompaniji ,,Gugi komerc“. Na osnovu dokumenata u koje je Pobjeda imala uvid, Lazoviću su nakon tri godine od potpisivanja ugovora dostavljene dvije privremene situacije koje je trebalo „samo“ parafirati. Radovi su bili procijenjeni na 2.109.000 eura, ali Lazović, kao direktor kluba, ta dokumenta nije potpisao.

Za sada je nejasno kako se sve dešavalo, ali činjenica je da je novac za radove u međuvremenu pao na teret - opštine Budva, a ne fudbalskog kluba! Naime, Rajko Kuljača u januaru 2008. godine formira petočlanu komisiju za utvrđivanje vrijednosti radova na objektima na Jazu. „Detaljnom analizom“ procijenili su radove na 6.700.333 eura. U kasnijem nalazu sudskih vještaka, pokazalo se da to nije stvaran iznos radova, te i da je nastala šteta za opštinu - više od dva miliona eura!

Prema saznanjima ovog lista, ,,Gugi komerc“ 2007. godine nije knjižio iznos u vrijednosti od 40 odsto izvedenih radova. Izbjegao je plaćanje PDV-a i nanio štetu državi od 595.587 eura. Ugovore u ime ,,Gugi komerca“ potpisivao je Dragoljub Milovanović. On je pred tužiocem tvrdio da je samo radio ono što su se prethodno Kuljača i Savić - vlasnik firme ,,Gugi komerc“ dogovarali. I da stvari po kompletan slučaj budu složenije, a za glavnog specijalnog tužioca komplikovanije, u aferi ,,Jaz“ krunski svjedok optužbe je - Rajko Kuljača.

Opširnije čitajte u Pobjedi...

Foto: www.novosti.rs

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_78052
11.09.2015. 20:59

Koliko su para strpali u svoje džepove, moglo je najmanje dvije obilaznice oko Budve da se naprave, i jedno 10 parkinga

0
0
G Guest_59104
11.09.2015. 12:46

A da, za promjenu, čačne Pobjeda nalo po Podgorici, Niksicu, Tivtu.. Evo predlog, neka krenu od Carina, to je bar lagano, pa ce , cerajuci zeca, iscerati lisicu

6
0
G Guest_60291
11.09.2015. 11:53

Sto snadje ove lijepe ljude zbog desetak miliona eura.Pusti te ih kuci mi smo ih glasali a i pored ovoga DPS ce opet polbijediti.ZALOSNO

5
0