Politika

Ministarstvo: Prisutni nijesu htjeli da se rasprava održi, ne odustajemo od Nacrta

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nakon što je Okrugli sto o Nacrtu zakona o slobodi vjerospovijesti zbog nereda otkazan i u Kotoru, poručuje da sve ukazuje da prisutnima zapravo nije bilo u interesu održavanje Javne rasprave.
Ministarstvo: Prisutni nijesu htjeli da se rasprava održi, ne odustajemo od Nacrta
Portal AnalitikaIzvor

Kako objašnjavaju iz Ministarstva, nakon dešavanja sa Okruglog stola u Bijelom Polju, izdali su saopštenje u kome su pojasnili koji su uslovi i prostorni kapacitet Palate Bizante (broj mjesta za sjedenje) i apelovali na vjerske zajednice da pošalju svoje predstavnike, a da građani koji, zbog tehničkih uslova palate Bizanti, ne budu u mogućnosti da prisustvuju, svoje mišljenje o Nacrtu zakona dostave na adresu Ministarstva.

"Od ranih jutranjih časova građani i građanke su popunili mjesta za sjedenje u palati Bizanti. Kada je Javna rasprava trebalo da počne, prisutni su ultimativno tražili da svi koji su stajali ispred sale, i za koje nije bilo dovoljno mjesta, uđu ili da neće dozvoliti početak Okruglog stola.

S obzirom na to da palata koja ima 50 mjesta za sjedenje ne može da primi nekoliko stotina ljudi, jasno je bilo da je ovaj ultimatum upućen s namjerom da organizator odustane od održavanja Okruglog stola. Zatim je jedan od zahtjeva bio da se Okrugli sto održi u većoj sali. Nakon toga, ministar dr Suad Numanović je predložio da se udovolji ovom zahtjevu i da se Javna rasprava održi u većoj sali.  Međutim, prisutni su reagovali da je i to neprihvatljivo, i na taj način odustali od sopstvenog zahtjeva navodeći ovog puta, da se na taj krši program Javne rasprave", navode iz Ministarstva.

Kako dodaju, resorni ministar Suad Numanović je nekoliko puta pokušao da otvori Okrugli sto, ali zbog atmosfere koja je vladala u sali, to nije bilo moguće, pa je odlučeno da se održavanje Okruglog stola odloži.

"Ovakav razvoj situacije je jasno pokazao da prisutnima nije u interesu da se program Javne rasprave uredno sprovede, već da se nadalje odlaže. Okrugli sto u Kotoru je trebalo da bude još jedna prilika da se daju mišljenja i sugestije na Nacrt i imali su imali dovoljan broj svojih predstavnika i pristalica da to iskažu i rasprave sa ostalim učesnicima Okruglog stola. Okrugli stolovi u okviru Javne rasprave su prilika da se iznesu stručna mišljenja i primjedbe u cilju dobijanja finalnog teksta Nacrta zakona. Takva dešavanja nijesu mjesto za stvaranje nedemokratske i netolerantne atmosfere uz saopštavanje političkih stavova. Održavanje okruglih stolova je prilika da se kroz dijalog dođe do određenih rješenja. Ukoliko se odbaci takav pristup, kao što se desilo na Okruglim stolovima u Bijelom Polju i Kotoru, to ukazuje da su namjere prisutnih bile drugačije", poručuju iz Ministarstva.

Kako zaključuju, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nastavlja sa realizacijom Programa Javne rasprave i održavanjem Okruglih stolova, a pritisci ove vrste neće ispuniti pojedina očekivanja da se Nacrt zakona povuče iz Javne rasprave, što je postao sve učestaliji zahtjev.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_42720
11.09.2015. 20:43

Koje 1000 godina? Esi li moče oduzeo od ovih iljadu godina: onih"prohujalih sa vihorom-okupatorima": od 1189 do 1360= 171 godina+od 1421 do 1451= 30 godina+od 1498 do 1696=198 godina+od 1918 do 1941= 23 godine+ od 1941 do 1944= 3 godine+ od 1944 do 1989= 45 godina+ od 1989 do 2006=17 godina= ? (upiši momče razliku od 1000.god.-bidne će lakše-za progutat blavora? I pitanje za "vesele organizatore"sramotne crnogorske zbilje"-koji je ovo put da se u CG organizuju-mimo opština i njihovih organa -rasprave na zakone i druga akta? Kažite bar jedan zakon- ,koji je pretresan-po opštinama u organizaciji bilo kog ministrastva u pasana vemena? Jedan đavolji-brez ovaj/-nota bene u predvečerju izbora? Kome ove sumanute rabote služe? Samo onome ko je naučio da vlada na krvi i pepelu-evo "četvrt vijeka"? Oko učešća "Vjerskih zajednica-po Ustavu gospodo:"Izvolte gospodo,kaluđeri,fratri,hodže,,episkopi u svoje objekte,pa sa svojim stadima razglabajte o zakonu! Dajte predloge! To je demokracija!

0
0
G Guest_99644
11.09.2015. 10:40

Gospodine Ministre , juče u Kotoru pljunuti su svi građani Crne Gore. bez obzira kako se ko moli . Pljunuto je na institucije sistema i sve građane. I u Bijelom Polju i Kotoru i u... Pljunuto je u građjansku Crnu Goru. Vrijeme je da se duboko svi zamislimo nad sopstvenim sudbinama. Nemoć nam je izgleda ogromna. Ne kontrolišemo sistem Čovječe.

2
0
G Guest_5193
11.09.2015. 12:41

Gospodimn Ministar nece UDARATI status nasoj CRKVI nijesu to mogli ni njegovi DJEDOVI pa nece moci nion ni ti- Čovječe. shvati to. CRNOGORSKI SRBIN,vjernik svoje SPCnase CPM. koji spreman je i svojim ZIVOTOM braniti na STOTINE HILJATDA najboljih CRNOGORSKIH sinova koji su pali za te VRIJEDNOSTI- KRST CASNI ,vjeru,i SLOBODU ZLATNU. Ostavite se MORE corava posla. DA SE SRBI NE POKRENU ne CACKAJTE,

1
3
G Guest_60255
10.09.2015. 19:55

Ovi se predstavljaju da su Srbi, ovo je posrbljeni odpad Crnogorski, izdajice doma i svoje nacije,Kosti prađedova vam se u grobu prevrću

31
1
G Guest_49856
10.09.2015. 19:50

(CRNOGORSKI SRBIN ,PATRIJOTA I RODOLJUB svoje OTADZBINE) -kaze:Ovaj MINISTAR koji dolazi iz MUSLIMANSKE VJEROISPOVIJESTI krije se iza DRZAVE i nasu SPC -CPM stavlja u istu KATEGORIJU RAVNOPRAVNOSTI- sa ostalijama vjerskim objektima CRNE GORE NUMANOVICU to je prosto nemoguce i nece proci vama, (komunistima.agnosticima ,ateistima i drugim vjesrskim zajednicama) koji ste se svi skupili - listicima, glasovima ,BROJKOM protiv nase SPC. TO VAM necemo DOZVOLITI.

5
21
G Guest_61989
10.09.2015. 20:47

Nijeste nam nisa mogli 1000.GODINA a necemo dati ni danas da nam OTMETE nasu IMOVINU CRKVU identitet DRZAVU NASU OTADZBINU -PORUCUJEMO vam ISKRENO da cemo je BRANITI ZIVOTIMA svojim i pozvacemo se na naseg VOJVODU MIRKA na NJEGOSA zasada na njih DVOJICU a ostale cemo kasnije pozvat ako bidne potrebito- VOJVODU PLAMENCA ,Marka Miljanova, serdara Jola Piletica ,Krsta Tokova ,Djoka Popovica sa VUCJEG DOLA i druge SRBE, ZELIM da ovu poruku shvatite OZBILJNO i uvrstite je u te vase JAVNE RASPRAVE -jer ja tamo nemogu doc pa neka je neko procita od mojih SRBA koji budu dosli na ti SKUP u PODGORICI koji bude tamo u korist SPOZNAJE da ZA DRZAVU CRNU GORU nije isto SPC i dzamija ili katetrala itd,,,, oni u DRZAVI CRNOJ GORI u NJENIM TEMELJIMA ne mogu BITI covece mi smo se TUKLI s vama za DRZAVU a ti ocec RAVNOPravnost po tom osnovu-pokrivajuci se PERFIDNO vjerskim SLOBODAME ,NE ,NE NE.-to vam proci nece taj zakom ce biti odbacen. S vjerom U boga

6
18
G Guest_61989
10.09.2015. 21:12

DAO sam jedan ZESCI KOMENTAR i APELUJEM u znak opomene i UPOZORENJA (ne prijetnje) objavi i da se procita na skupu u PODGORICI. POZDRAV CRNOGORSKISRBIN ,nema nimalo SALE samo SMRTNA OZBILJNOST.

4
16