Turizam

Počinje Regionalna ljetnja škola o biodiverzitetu

Nacionalni parkovi Crne Gore-Nacionalni park Skadarsko jezero u saradnji sa Njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) organizuju Regionalnu ljetnju školu o biodiverzitetu i uslugama jezerskog ekosistema, u NP Skadarsko jezero, u periodu od 11-14. septembra 2015. godine.
Počinje Regionalna ljetnja škola  o biodiverzitetu
Portal AnalitikaIzvor

Ova škola će se realizovati u okviru Projekta „Očuvanje i održivo korišćenje biodiverziteta na područjima Prespanskog, Ohridskog i Skadarskog jezera“ (CSBL). CSBL je regionalni projekat koji implementira Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju - Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ) u ime Njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Regionalna ljetnja škola će se održati u prostorijama Nacionalnog parka na Skadarskom jezeru, na Vranjini. Tema je Ekonomska procjena usluga ekosistema koje jezera nude, a Skadarsko jezero će poslužiti kao studija slučaja. Studenti biologije i ekonomije iz Crne Gore, Albanije i Makedonije će dobiti priliku da zajedno rade na ovoj temi, a nadgledaće ih univerzitetski profesori koji će obezbijediti svoju stručnost u ovim oblastima.

Očekivani ishod Regionalne ljetnje škole je unaprijeđeno razumijevanje ekonomskog značaja jezerskih ekosistema i ekoloških i drugih usluga koje pružaju. Odnos između ekonomskih aktivnosti ljudi i biodiverziteta proučavaće se kroz predavanja o konceptu lokalnih i globalnih usluga ekosistema i način na koji ih činimo odgovornima, kao i kroz terenske posjete, rasprave i grupne zadatke. Rezultati i zaključci projekta Ekonomske procjene usluga jezerskog ekosistema će biti rezimirani i podijeljeni sa stručnjacima i javnosti u obliku prezentacija, informativnih brošura, intervjua i dokumentarnih filmova.

 

Portal Analitika