Politika

Cdu: Iza ponovljenih napada stoji sprska crkva u Crnoj Gori

Crnogorska demokratska unija najoštrije osuđuje ponovljene napade na mitropolita CPC Mihaila i na delegaciju CPC u Kotoru.
Cdu: Iza ponovljenih napada stoji sprska crkva u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

-Apsolutno je neprihvatljivo da država Crna Gora i njene nadležne institucije nijesu u stanju da zaštite crkvene velikodostojnike i učesnike javne raspave o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog toga neko mora da odgovara, smatraju u Cdu.

Iz ove partije kažu da je “jasno da iza ponovljenih napada i nereda stoji srpska crkva u Crnoj Gori”.

-Njihova je namjera očigledna: spriječiti po svaku cijenu mogućnost da se o predloženom zakonu vodi civilizovana i razložna javna raspava. Razlog je jasan: u normalnoj atmosferi bi se lako došlo do istina i činjenica koje su decenijama skrivane od crnogorskog naroda. Srpska crkva je neregularno, nasilno i na prevaru uspostavljena u Crnoj Gori. Akt o “ujedinjenju” (faksimil Službenog glasnika  iz 1920. u prilogu) je potpisao tadašnji prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i zamjenik ministra vjera vlade u Beogradu! Ništavost toga akta je jasna. O kanonskom pravu ne može biti ni riječi. Validnost tog akta je jednaka onoj kao da ga je, na primjer, potpisao g. Sep Blater, u ime FIFA. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, navodi se u saopštenju Cdu.  

Srpska crkva u Crnoj Gori mora da shvati, kažu iz Cdu, da je crnogorska država obnovljena na demokratskom referendumu 21. maja 2006, te da je rezultate tog svenarodnog glasanja  priznao cijeli demokratski svijet, uključujući i Srbiju i Rusiju.

-Srpska crkva u Crnoj Gori i njeni sljedbenici i poslušnici to još uvijek nijesu priznali. Njihovi stavovi, propaganda i nasilničke aktivnosti služe samo jednoj svrsi – spriječiti da istina konačno izbije na vidjelo i da se u Crnoj Gori obnovi jedinstvena Crnogorska pravoslavna crkva, koja će djelovati na teritoriji Crne Gore, sa sjedištem na Cetinju i koja će poštovati i braniti našu jedinu domovinu – Crnu Goru, zaključuje se u saopštenju. 

10glasnik2
Portal Analitika

Komentari (20)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_59319
12.09.2015. 12:49

Zna li se-jel iko bio iz Kraljevine Crne Gore u ovoj Vladi-koja je odlučivala o ovom gore istaknutom dokumetu? I pitanje za kraj-oklenake vođen ova episkopija bokotorska? Oli ona nije pripadala Arhiepiskopiji Cetinje i Mitropoliji Crne Gore,Brda>>(viđi đaola-kako zlotvori podmetnuše da Brda nisu Crna Gora-a za Primorje se znalo?)<

1
0
G Guest_17889
11.09.2015. 13:22

Dr.Podgoricanin Ristovi jurisnici popici ne daju da se odrzi javna rasprava uvezi aktuelnog predloga zakana .Zasto vlast ne organizuje javnu raspravu na TV CG i pozove prestavnike jedne i druge crkve, da se u jednom ljuckom dijalogu raspravi oko ovog predloga zakona.

3
0
G Guest_26286
11.09.2015. 13:13

Vrijedjanjem g Mihaila vrijedjate ni manje ni vise nego 30% Crnogoraca ,koji po svim statistikama smatraju i priznaju da im je on duhovni vodja ,a ne g Amfilohije.Vi Srbi imate vaseg duhovnog vodju .Sto dirate i urlicete na Vladiku Mihaila kojega su Crnogorci izbrali za svojeg duhovnog vodju.Tako izazivate medjunacionalnu netrpeljivost koju do sada radi politickog mira nije prepoznavao Javni tuzilac,a morat ce.Ometa li ko vase skupove ,samo vi dolazite da urlicete i izazivate pometnju na skupove CPC-a .Zasto to radite i pokvareno optuzujete drugu stranu.Zasto nazivate raspopom Vladiku Mihaila.I vas Sv Sava je bio raspop,pa sto je bilo. Ne smeta vam sada da imate crkvu za cuvanje lika i djela Nemanjica pa je upitno da li jei Hrissca-nska po urnebesu i divljoj gradnji koju cini.Razmislite dobro dje ovo moze da odvede Crnu Goru sa vasom srpskom balvan demokratijom koja je razvalila bivsu Jugoslaviju.Manje je Srba u CG od broja postovalaca g Mihaila...Dj.V.

4
0
G Guest_79003
12.09.2015. 08:16

Gospodine,upozoravam vas,da ne vrijeđate CRNOGORCE! Znate li Vi što vam znači ta floskula(meni jasna-kristalno jasna!),kako rekoste...:"vrijeđate ni manje ni više nego 30% Crnogoraca,koji po svim statistikama..."? Znate-po popisu iz 2011 u Crnoj Gori,je utvrđeno-popisano da živi tačno:278.865 CRNOGORACA-što znači da, ta vaša nebaš"dobronamjerna" poštapalica-procenat od 30%,samo 83.660 CRNOGORACA priznavaju da im je on(valda Mihailo?) duhovni vođa,a ne Amfilohije"! I drugo,zaboravili ste da po svim istraživanjima u Crnoj Gori-kaže se da SPC i popa Rista Ćirova Radovića-tzv.Amfilohija podržava više od 55% građana Crne Gore-što dalje znači,ako znate da je po posu 2011 Crna Gora imala 620.029 stanovnika-a da je 55% tačno:341.016 građana koji štuju i podržavaju-priznaju nazočnoga popa SPC i njegovu crkvu...Zato molim Vas-u budće budite oprezniji u kvalifikacijama-koje se mogu pretvoriti u neželjene tokove-koji odgovaraju onima koji ne vole našu Crnu Goru!

0
0
G Guest_26286
11.09.2015. 12:56

Sl Glasnik je ogledalo nasilnistva SPC prema CPC, jer fino pise da se CPC (CPC je bila u tadasnjim granicama Crne Gore ,prije nego je anektirana od strane Srbije) prisajedinjuje SPC-u . Sto sad tu ima za raspravu i nasilnistvo koje sprovode naruceni fanatici SPC-a i urlicu "ustase" i druge pogrdne nazive g Mihailu.Neslaganje sa javnom raspravom oko Zakona koju misle da onemoguce, iskoristili su zloupotrebom "vjernika " koje su nahuskali na Vladiku Mihaila,koji nije donio Zakon, nego kao poglavar CPC dolazi u gra-djanskom smislu na javnu raspravu. E sad svi koji lamentiraju nad CDU zaboravili su da liberalna politicka ideja izrazito stiti ravnopravnost gradjana,slobodu izrazavanja i kretanja.Sve drugo nije za raspravu i bezmalo je rasprava za srednji vijek.Jedna od zadacca CDU-a je da vam izbije iz glave srednji vijek,otrijezni Vas i upozori da zivite 21 vijek,dje je crkva odvojena od drzave,ali ne ovako,kako rece g Andrijasevic za politicke izjave g Amfilohija.

4
0
G Guest_62571
11.09.2015. 08:38

Analitiko, zar ste spali na ove jadne , bijedne i nepismene "komentatore" iz Amfilohijevog krda kao što je ovaj što svaku drugu riječ piše velikim slovima? Vi mu obavezno puštate sve gadosti a on vam još prijeti da mu morate sve objavit! Žao mi je što su odavde pobjegli komentatori koje je bilo milina čut a umjesto njih je naišla ova poplava koja je izbacila četnike na portal! I još nešto: zaboga nađite već jednom stručnjaka da vam Portal postavi kako treba na internet. Ovo vam je po mojem mišljenju greška što se umjesto nikova javljaju "Guest"-i a ovi verifikacioni kodovi prekrivaju prostor đe treba pisati komentar! Hiljadu puta je bolje organizovan četnički portal "In4s" od vas a vi ste hiljadu puta ugledniji ili još živite na starom ugledu!? Nis

9
0
G Guest_79003
12.09.2015. 07:49

Vrlo zanimljivi komentator-u tri lika i tri slična-"od srca srcu" komentara na istu temu-replika istom komentatoru sa istim ciljem-glasajući-osobeno za svoje komentare i protiv "nepodobnog"-komentatorara..što se očituje izravno:" Počeo je/u njemu uobičajno vijeme-ne zaspiva ga zbog Groba Velikog Njegoša-od kojeg mu se ZGADILO?!) u 01:22-11/09/15..."Monopol SPC nad religijom i bogom..."(uz potpis PWSekulje "kotorski"? Pa se siromah(na turskom fukara) oglasio istoga dana u svanuću zore u noći u kojoj nije zapivao-nego "glasao za svoje komentare" u 06:36 siromah jopet riče "s,kotoskog zvonika":"Danas je jasno da su Milo i Risto dva najveća posrbova-imitatori pokojnog srpstva(puste želje!)..ponovo pogiba.-kao 1918-od njenih duhovnih vladara(želje puste)-u potpisu L Dabani"?! I borami-pošto se "otrijeznio" od "velje ljubavi za CG i Crnogorcima" isto jutro u 08:38 rikajući se oglašava:" Analitiko,zar ste spali...nepismene"komentatore"(uz tropizdpotpis:Ilija Bijelićuk-L E R O-kotorski.)!

0
0
G Guest_79003
12.09.2015. 07:59

Gospodine-/ne/poznatog imena i prezimena-moja malenkost vas potpuno promidžbeno podupire u vašim izravnim prijedlozima-uz malecku dopunicu-da je vakat da se Vi i ini počnete potpisivati na vaše komentare>>(more i malovelikim slovcima-obavezno ćirilicom ili crnogorskom latnicom!)<

0
0
L L Dabanović
11.09.2015. 06:36

Danas je jasno da su Milo i Risto dva najviša posrbova-imitatori pokojnog srpstva.Davno se viđelo njihovo drugarstvo a dans se jasno vide djela njihovog drugarstva.Risto crta hramove i crkve a Milo ih gradi.Jasno je da crnogorska država ponov pogiba-kao 1918-od od njenih državnih i duhovnih vladara. Crnogorska država danas nema viših zlotvora od posrbova Mila i Rista.DPS je postalo kao Milovo tijelo a prosrpske partije kao duh Ristov-tako daju jedno drugom i život i opstanak.

6
1
G Guest_69775
11.09.2015. 09:27

L Dabanoviću-evo te ki rahmetil tvoj đed-koji je lavirao od vlasti do vlasti-gradeći "imperiju" -sa artenica naroda-a narod u istom peridu bio potlačen i ponižen! Batali se Labudilja -"priča pričinije"! Da te zamolim! Jer u protivnom-bojim ti se za zdravlje da ne počne kod tebe uobičajno fatati:"ZGADIMI SE /Jole od tog tvog/ groba velikog Njegoša na Lovćenu..."(ovaj portal)!

0
4
G Guest_12390
11.09.2015. 01:22

Monopol SPC nad religijom i Bogom u CG ozbiljno ugrozava vjerske slobode, slobodu vjeroispovijesti u CG. PWS

10
0
G Guest_2287
11.09.2015. 00:40

bravo narodu kotora i crne gore u teskim momentima kada institucije drzave bivaju izmanipulisane od strane interesnih grupa da pokrecu rasprave o zakonima koji treba da vise vjekovni sklad naruse u drzavi koju smo sa mukom izgradili narod preuzima jedinu mogucu akciju i sarkazmom sprecava odvijanje procesa unistenja jednog od baznih fundamenta crne gore kro istoriju umjesto da drzava pohapsi i posalje na neki novi goli otok grupicu samozvanaca svestenstva novoformirane nazovi crkve za otudjene vjekovne narodne imovine. ljudi blokiraju njihov prolaz kroz kapije jednog casnog mjesta casne i cestite palate bizanti tim ljudima treba medalje dati, jer i pod cijenu prijetnje hapsenja i osude nazovi novopecenih zastitnika dijaloga oni brane cast crne gore i njenu vjecnu paradigmu da sa fukarom nema dijaloga

2
18
G Guest_74353
11.09.2015. 11:08

BRAVO ZA KOMENTARE pozdrav od LIBERTARIJANCA -oni su NEUKU i neznaju sto pisu u NACRTIMA ZKONA-ko bree to pise koja MUDRA GLAVA ,o'Boze, DOBRO si im REKO,,,,, grupicu samozvanaca svestenstva novoformirane nazovi crkve za otudjene vjekovne narodne imovine....molim vas obratite se nekom strucnjaku za pol sistem da vam pomogne oko strategije politickih aktivnosti, ,, NARAVNO. NUMANOVIC STRUCNJAK kaze iako RASPRAVE nijesu ni zavrsene- kaze sinoc na TELEVIZIJU: ...ZAKON NECE BITI ODBACEN ....Pa cemu javne rasprace ???

2
5
G Guest_2287
11.09.2015. 00:27

da nastavim borite se za ono za sta se bore svi liberali zastitu ugrozenih grupa, borite se za sexualne manjine u vasim redovima treba da bide vise lgbt predstavnika, ne samo rukovodstvo borite se za legalizaciju opojnih droga posebno kanabisa borite se za pravo na jednakost pred zakonom i za snazenje institucija a razmirice izmedju crkve i grupe gradjana koji bi da im oduzmu imovinu i sami rade biznis sa njihovom imovinom ostavite strankama koje su kompetentne da se bave ozbiljnim pitanjima i za koje ljudi glasaju. molim vas obratite se nekom strucnjaku za pol sistem da vam pomogne oko strategije politickih aktivnosti, a ne zbog brzopletosti da sahranjujete sebe prije nego sto se uopste i rodite.

1
11
G Guest_2287
11.09.2015. 00:15

takodje da dodam da jedna grupacija ljudi koja zeli da promovise kulturu politicke misli , liberalne ideje , ideal crne gore majke zastitnice svih svojih gradjana, ne smije da trazi svoj prostor u dnevno politickim komentarima desavanja koja podsticu netrpeljivost medju ljudima nase drzave. okanite se dolivanje ulja na raspirenu vatru medju etnickih i medju tzv konfesijskih podjela. molim vas da u skladu sa svojim programskim nacelima i principima protezirate pozitivne i konstruktivne relacije u crnoj gori molim vas da shvatite da su srbi integrativni dio crnogorskog drustva. nemojte molim vas da od njih pravite neprijatelja crne gore, jer su oni sastavni dio nase ukupne kulture i mentaliteta. nemojte se baviti nacionalizmom i nacizmom jer crnogorcima to nikada nije prilicilo molim vas da u skladu sa svjetlom tradicijom politicke misli i filozofije g ivancevica, koji je jedan od perjanica cg turizma i koji prihvata i postuje sve vjere i nacije koji dolaze u njegov dom (queen),

0
13
G Guest_2287
11.09.2015. 00:00

postovane dame i gospodo. smatram da je ispod svakog nivoa da se jedna mlada i jos ne afirmisana politicka partija. gradjanske orjentacije. upusta u komentarisanje vjerskih institucija i njihovih akcija. stavljanjem na stranu bilo koje vjerske organizacije sami sebi skacete u stomak, gazite po programu koji ste sami donjeli, gubite autoritet u svom potencijalnom birackom tjelu i sebe u startu diskreditujete o ovakvim clancima prvo konsultujte pametne ljude u svojim redovima kao sto su purko ili g vlahovic, pa onda o necemu sto nema veze sa vasom liberalnom i gradjanskom idejom odustanite da javno komentarisete. jer ovakvi clanci vas jos neizgradjeni ugled samo miniraju

1
12
G Guest_38442
10.09.2015. 22:51

OCIGLEDNO JE DA IZA OVIH NEMIRA STOJI DRZAVNI APARAT

1
7
G Guest_69524
10.09.2015. 20:52

Iz tv izvjestaja vidimo nevjerovatnu scenu u kojoj neki ljudi (???) kontrolisu kapiju, odredjuju ko moze da udje. Izgleda vam to normalno da jedan "bradonja"primitivno ironican zabranjuje ulaz ekipi drzavne televiziije... moguce? Da u CG, dok policija figura drugi uvode red! I kao da se sve desava u nekoj nedodjiji a ne u gradu koji se ponosi svojom kulturom??? Strasno je ovo sto se dogodilo! Ko ce odgovarati?

29
1
G Guest_49856
10.09.2015. 18:56

Stavili ste ovaj GLASNIK . U cemi je KVAKA sto nije jasno jer ima nesto nezakonito i slicno, sve se vidi i cita?

8
35
G Guest_49856
10.09.2015. 18:52

,,,,zaštite crkvene velikodostojnike ,,,,, Mihailo velikodostojnik o Boze? OVA CDU zeli se nadomjestiti na glasace SDP pa stoji da BRANI "velikodostojnika"koji samara starije zene, SDU sramo vas da bude, malo zete imati cara od takve pokitike. NADLEZNE istitucije treba da UHAPSE LAZNOH MITROPOLITA i ja cu napisati ZAHTJEV i pokrenuti TUZBU na toj OSNOVI i ne samo njega nego i one koji logisticirase u toj RBOTI pomogase da se LAZNI POP proglasi LANIM MITROPOLITOM i to ni manje ni vise nego CRNOGORSKE MITROPOLIJE i ja vam obetavam da ce SUDSKIM putem biti UHAPSEN ili ce morati ZVANJE i naziv CRKVE PROMIJENITI.

6
54