Politika

Cdu: Iza ponovljenih napada stoji sprska crkva u Crnoj Gori

Crnogorska demokratska unija najoštrije osuđuje ponovljene napade na mitropolita CPC Mihaila i na delegaciju CPC u Kotoru.
Cdu: Iza ponovljenih napada stoji sprska crkva u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

-Apsolutno je neprihvatljivo da država Crna Gora i njene nadležne institucije nijesu u stanju da zaštite crkvene velikodostojnike i učesnike javne raspave o prijedlogu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog toga neko mora da odgovara, smatraju u Cdu.

Iz ove partije kažu da je “jasno da iza ponovljenih napada i nereda stoji srpska crkva u Crnoj Gori”.

-Njihova je namjera očigledna: spriječiti po svaku cijenu mogućnost da se o predloženom zakonu vodi civilizovana i razložna javna raspava. Razlog je jasan: u normalnoj atmosferi bi se lako došlo do istina i činjenica koje su decenijama skrivane od crnogorskog naroda. Srpska crkva je neregularno, nasilno i na prevaru uspostavljena u Crnoj Gori. Akt o “ujedinjenju” (faksimil Službenog glasnika  iz 1920. u prilogu) je potpisao tadašnji prestolonasljednik Aleksandar Karađorđević i zamjenik ministra vjera vlade u Beogradu! Ništavost toga akta je jasna. O kanonskom pravu ne može biti ni riječi. Validnost tog akta je jednaka onoj kao da ga je, na primjer, potpisao g. Sep Blater, u ime FIFA. Što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi, navodi se u saopštenju Cdu.  

Srpska crkva u Crnoj Gori mora da shvati, kažu iz Cdu, da je crnogorska država obnovljena na demokratskom referendumu 21. maja 2006, te da je rezultate tog svenarodnog glasanja  priznao cijeli demokratski svijet, uključujući i Srbiju i Rusiju.

-Srpska crkva u Crnoj Gori i njeni sljedbenici i poslušnici to još uvijek nijesu priznali. Njihovi stavovi, propaganda i nasilničke aktivnosti služe samo jednoj svrsi – spriječiti da istina konačno izbije na vidjelo i da se u Crnoj Gori obnovi jedinstvena Crnogorska pravoslavna crkva, koja će djelovati na teritoriji Crne Gore, sa sjedištem na Cetinju i koja će poštovati i braniti našu jedinu domovinu – Crnu Goru, zaključuje se u saopštenju. 

10glasnik2
Portal Analitika