Kultura

PURGATORIJE: "Život Molijera" najbolja predstava, specijalna nagrada za Branimira Popovića

Renomirani crnogorski glumac Branimir Popović dobitnik je nagrade "Ivana Tomičić" koju dodjeljuje tivatski Centar za kulturu Tivat, na ovogodišnjim Purgatorijama, za izuzetan doprinos u razvoju pozorišnog izraza, saopšteno je danas.
PURGATORIJE: "Život Molijera" najbolja predstava, specijalna nagrada za Branimira Popovića
Portal AnalitikaIzvor

Prema odluci žirija Desetog festivala mediteranskog teatra - Purgatorije 2015, kojim je predsjedavala teatrološkinja Mani Gotovac, a činili su ga još glumica Tanja Bošković i producent Zoran Živković, nagrada za najbolju predstavu jednoglasno je pripala drami "Život Molijera" u produkciji Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja.

- Ansambl Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja na čelu sa svojim glumcem Nikolom Ristanovskim u ulozi Moliera i uz pomoć redatelja Ace Popovskog, pronio je pozornicom toliko energije, uvjerenja, mašte i pobune da je doista bio na razini nenadmašnog ruskog majstora kao i svog jedinstvenog glumca, ali i temeljnog problema vremena u kojem nastaje ova predstava - stoji u obrazloženju nagrade.

Upravo je Ristanovskom jednoglasno pripala nagrada za najbolje glumačko ostvarenje za tumačenje naslovne uloge

- Oduvijek znamo kako je Nikola Ristanovski jedan od najvećih glumaca ovih prostora. Ali kao Molijer, izveo je taj salto mortale s toliko skalpelske oštrine i toliko posvećenosti umjetnosti, izveo ga je u tako kristalnoj artikulaciji komike i tragike istinskog velikana, pokazao je divovsku glumačku snagu i, istodobno, neizmjernu ljepotu snova. Kako onih Molijeroveovih i Bulgakovih, tako i svojih vlastitih. I kao glumac i kao čovjek - zapisala je Gotovac u odluci nagrade.

Nagrada za glumačku bravuru na 10. Festivalu mediteranskog teatra, takođe jednoglasno, pripala je glumcu Marku Janketiću za ulogu Ruprehta u predstavi "Razbijeni krčag", Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, uz obrazloženje da ništa nije moglo da ga zaustavi da pokaže "svu svoju mladenačku glumačku bravuroznost".

Specijalna nagrada za umjetničko dostignuće na Purgatorijama 2015 dodijeljena je Centru za kulturu iz Tivta za vizuelni identitet pozorišne predstave "Hasanaginica" u kojoj su se "očuvale sve nijanse boja tivatske tvrđave u atrijumu Ljetnikovca Buća", uz "uigrani trio što se tako vješto i intimno osluškivao i kasnije gledao u 'Hasanaginici'" kostimografkinju Marija Marković, dizajnera rasvjete Radomira Stamenkovića i reditelja Jagoša Markovića

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.