Svijet

Zbog „Sjevernog toka 2“ Ukrajina gubi dvije milijarde dolara

Izgradnjom gasovoda "Sjeverni tok 2" Ukrajina će izgubiti dvije milijarde dolara prihoda od tranzita gasa u EU, izjavio je danas premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk. Jacenjuk je ocijenio da Sjeverni tok 2 za EU znači gubitak direktnih isporuka gasa najkraćim putem preko Ukrajine.
Zbog „Sjevernog toka 2“ Ukrajina gubi dvije milijarde dolara
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

"Taj gubitak iznosi 140 milijardi kubnih metara gasa koji može da ide kroz transportni sistem Ukrajine. To znači da izgradnja Sjevernog toka 2 ugrožava bezbjednost i kontinuitet isporuka zemljama jugoistočne Evrope ", rekao je premijer Ukrajine poslije sastanka sa premijerom Slovačke Robertom Ficom, prenijele su Ria novosti.

Ruska gasna kompanija Gasprom i njeni evropski partneri potpisali su 4. septembra akcionarski ugovor o izgradnji gasovoda Sjeverni tok 2, koji prema planu treba da prolazi ispod Baltičkog mora do Njemačke.

Gasprom, E.ON, BASF/Vinteršel, OMV, Enži i Rojal Dač Šel oformili su novi konzorcijum za realizaciju tog projekta.

U tom konzorcijumu, Gasprom će, kako podsjeća agencija, imati udio od 51 odsto, u rukama E.ON-a, Šela, OMV-a i BASF-a biće po 10,0 odsto, a 9,0 odsto akcija će pripasti francuskom Enžiju.

Konzorcijum bi, predvođen Gaspromom, koji je troškove projekta procijenio na 9,9 milijardi eura, trebalo da izgradi gasovod kojim bi se transportovalo do 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje od Rusije do Njemačke preko Baltičkog mora, a planirano je da novi gasovod do kraja 2019. godine počne sa isporukama gasa.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_20874
10.09.2015. 22:47

Ovom g-dinu Jacenjuku glava služi samo za to da ne nosi kapu u ruke kad zimi izadje napolje,

0
1