Svijet

Sirija: Džihadisti zauzeli aerodrom Abu el Duhur, stradalo 56 vojnika

Džihadisti su ubili 56 vojnika i zauzeli glavnu vazduhoplovnu vojnu bazu Abu el Duhur u provinciji Idlib, na sjeverozapadu Sirije, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.
Sirija: Džihadisti zauzeli aerodrom Abu el Duhur, stradalo 56 vojnika
Portal AnalitikaIzvor

El Nusra front, džihadistička formacija u Siriji, zauzela je važan vojni aerodrom čime je završena dvogodišnja opsada, pošto su se juče sirijske vladine snage povukle iz svog posljednjeg velikog uporišta u provinciji Idlib koja se graniči sa Turskom, prenosi Tanjug.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je da je ubijeno 56 sirijskih vojnika, da se desetine vode kao nestale, a da ih je oko 40 zarobljeno, prenijela je agencija Rojters.

Džihadisti El Nusra fronta potvrdili su da su juče preuzeli veliku sirijsku vazduhoplovnu vojnu bazu, čime je okončana opsada garnizona koji je kontrolisao vojni aerodrom u provinciji Idlib.

Ta Al Kaidina grupa u Siriji postavila je na Tviter slike 15 sirijskih vojnika koji su "u rukama mudžahedina", dodaje AFP.

Pobunjenici su takođe postavili slike helikoptera i aviona napuštenih na pisti te vazduhoplovne baze sa ekstremistima koji su pozirali u vazduhoplovima sa uzdugnutim rukama i pozdravom "pobjeda".

Sudbina ostalih nestalih vojnika ostala je nejasna, naveo je direktor Opsevatorije Abdel Rahman, koji je dodao da je sada cijela sjeverozapadna provincija Idlib pod kontrolom El Nusre i drugih sirijskih pobunjeničkih grupa.

Izvor: rts.rs

Portal Analitika