Abiznis

LEKIĆ: Ministarstvo ekonomije da izađe "iz sjenke"

Formiranje izvozne kreditne agencije je dobra inicijativa, ali da bi se sanirao sve veći spoljnotrgovinski deficit potrebna je kvalitetna strategija i sinhronizovano djelovanje u dijelu njene praktične primjene, izjavio je Portalu Analitika ekonomski analitičar Siniša Lekić.
LEKIĆ: Ministarstvo ekonomije da izađe "iz sjenke"
Portal AnalitikaIzvor

"Mislim da Ministarstvo ekonomije nije preduzelo mnogo da se smanji robni deficit u razmjeni sa inostranstvom. Čak je i preduzećima koja su ranije bila dominatno nizvozno orijentisana drastično pao izvoz. Ministarstvo i Vlada treba da nađu investitore koji će ulagati u proizvodne kapacitete. Ministarstvo ekonomije, kao svuda u svijetu, treba da bude jedno od najjačih u kadrovskom i finansijskom smislu i taj resor ne smije da bude "u pozadini". Kod nas se ovo ministarstvo više bavi stečajevima i problemima radnika nego krucijalnim stvarima", ocijenio je Lekić.

On ističe da se u cilju smanjenja spoljnotrgovinskog deficita ne treba bježati ni od većeg uticaja države na tržište.

"Izvoz u mesnoj industriji i nekim drugim oblastima se više svodi na reeksport nego na izvoz proizvoda. Pomaci u izvozu poljoprivrednih proizvoda ne doprinose mnogo saniranju robnog deficita. Vidjećemo da li će kreditni aranžman sa Abu Dabi fondom uticati na povećanje izvoza", kazao je Lekić.

Portal Analitika