Zanimljivosti

Princeza Šarlot ima pet mjeseci i "vrijedi" pet milijardi dolara

Najmlađa članica kraljevske porodice, četveromjesečna princeza Šarlot, donijet će dobit britanskoj ekonomiji blizu pet milijardi dolara, tvrdi portal Brand Finance.
Princeza Šarlot ima pet mjeseci i "vrijedi" pet milijardi dolara
Portal AnalitikaIzvor

Za razliku od princeze, njen brat "vrijedi" 3,6 milijardi dolara. 

Princeza Šarlot se polako približava s ovom brojkom njenoj majci, vojvotkinji od Cambridgea (7,2 milijarde dolara), ali Šarlot se u javnosti pojavila samo dva puta (kada se rodila i tokom krštenja). Već je donijela impresivnu dobit ekonomiji.

"Šarlot efekat" je donio veliki utjecaj u modi i drugim brendovima koje ona nosi ili se povezuju s njima. Samo njeno rođenje donijelo je 150 miliona ekonomske dobiti, tvrdi Brand Finance, prenosi CNN.

"Prema neslužbenim potvrdama, Šarlot, Džordž i Kate imaju dubok finansijski učinak stvarajući milione godišnje", rekao je izvršni direktor Brant Financea David High. 

Naprimjer, šal koji je beba Šarlot nosila oko vrata kada je predstavljena javnosti, a koji košta 100 dolara, prodaje se "kao lud".

"Šal je i dalje veoma popularan. Od tada nam je znatno povećana prodaja širom svijeta", rekao je direktor firme koja proizvodi šal. 

Isto se dogodilo i sa kolicima u kojima se pojavila Charlotte na krštenju. 

"Firma", kako kraljica Elizabeta II zove svoju kraljevsku porodicu, vrijedi 87 milijardi dolara, što godišnje donosi 1,8 milijardi dolara britanskoj ekonomiji.

klix.ba

Portal Analitika