Društvo

Počelo potpisivanje peticije: Vratimo Hajlu Rožajama

Na Trgu Mulla Jakupa ef. Kardovića u Rožajama počelo je potpisivanje peticije kojom se zahtijeva ponovno razgraničavanje sa Kosovom u cilju vraćanja teritorije Rožajama čijim je oduzimanjem ozbiljno ugrožen turizam Rožaja jer je ta teritorija bila ključna veza Rožaja sa Hajlom, prenosi Rožaje Free Press.
Počelo potpisivanje peticije: Vratimo Hajlu Rožajama
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Vlade Crne Gore Igor Lukšić i Raško Konjević potpisali su Sporazum o razgraničenju sa Kosovom, u Beču 26. avgusta čime je određena nova granica između Crne Gore i Kosova.

Ovom prilikom došlo je do pomjeranja prijašnje granice i tom prilikom oduzeta najznačajnija teritorija za razvoj planinskog turizma u Rožajama. Novom granicom, Rožaje je u potpunosti izgubilo put kojim je bilo moguće autom stići do jedne od najljepših planina u regionu.

U oduzetom dijelu teritorije nalazi se i jedina pješačka staza kojom je moguće bilo stići do vrha Hajle, a znajući da je sada i Dermandoo dio Kosova, sada iz Rožaja više ne postoji put koje je moguće stići na vrh planine na 2403 mnv! Ovakvim položajem granice gubimo i stranu planine koja predstavlja najveći potencijal za skijašku stazu sa preko 600 metara nadmorske visine i koju su stručnjaci ocijenili kao jednu od najboljih staza sa "perfektnom" ekspozicijom i nagibom.

Prijedlog zakona o razgraničenju sa Kosovom bi trebao biti dat na usvajanje sjutra a time i ozvaničen totalni krah rožajskog turizma.

Peticiju na Trgu MJK organizuju planinarski i ski klub "Hajla" i džip klub "Hajla".

Za sve koji nisu u mogućnosti da potpišu peticiju u Rožajama, otvorena je online peticija: http://www.onlinepeticija.com/vratimo_hajlu_roajama

Rožaje Free Press

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_73708
09.09.2015. 21:00

Znači, dobro sam zaključio. Oni ....... Haradinaj protestovao je tražeći da budu usvojene granice iz '74. a upravo TE granice su podpisali depeesesovci. Izgleda su u dosluhu s njim. Njima je važnije i da ih Angela potapše po ramenu, no interesi Crne Gore. No, nije mi jasno kako država može crtat graničnu liniju bez sudijela lokalne samouprave? Sigurno je da vlasti pograničnijeh opština BOLJE znaju kudije ide granica, no birokrati iz PG. Ili je to sve organizovani kriminal?

1
0