Društvo

Počelo potpisivanje peticije: Vratimo Hajlu Rožajama

Na Trgu Mulla Jakupa ef. Kardovića u Rožajama počelo je potpisivanje peticije kojom se zahtijeva ponovno razgraničavanje sa Kosovom u cilju vraćanja teritorije Rožajama čijim je oduzimanjem ozbiljno ugrožen turizam Rožaja jer je ta teritorija bila ključna veza Rožaja sa Hajlom, prenosi Rožaje Free Press.
Počelo potpisivanje peticije: Vratimo Hajlu Rožajama
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici Vlade Crne Gore Igor Lukšić i Raško Konjević potpisali su Sporazum o razgraničenju sa Kosovom, u Beču 26. avgusta čime je određena nova granica između Crne Gore i Kosova.

Ovom prilikom došlo je do pomjeranja prijašnje granice i tom prilikom oduzeta najznačajnija teritorija za razvoj planinskog turizma u Rožajama. Novom granicom, Rožaje je u potpunosti izgubilo put kojim je bilo moguće autom stići do jedne od najljepših planina u regionu.

U oduzetom dijelu teritorije nalazi se i jedina pješačka staza kojom je moguće bilo stići do vrha Hajle, a znajući da je sada i Dermandoo dio Kosova, sada iz Rožaja više ne postoji put koje je moguće stići na vrh planine na 2403 mnv! Ovakvim položajem granice gubimo i stranu planine koja predstavlja najveći potencijal za skijašku stazu sa preko 600 metara nadmorske visine i koju su stručnjaci ocijenili kao jednu od najboljih staza sa "perfektnom" ekspozicijom i nagibom.

Prijedlog zakona o razgraničenju sa Kosovom bi trebao biti dat na usvajanje sjutra a time i ozvaničen totalni krah rožajskog turizma.

Peticiju na Trgu MJK organizuju planinarski i ski klub "Hajla" i džip klub "Hajla".

Za sve koji nisu u mogućnosti da potpišu peticiju u Rožajama, otvorena je online peticija: http://www.onlinepeticija.com/vratimo_hajlu_roajama

Rožaje Free Press

Portal Analitika