NATO

Usvojena Rezolucija o NATO-u

Odbor za međunarodne odnose usvojio je skupštinski Predlog rezolucije o podršci integracije u NATO glasovima vladajuće koalicije i Pozitivne. Višesatna rasprava bila je prilika da se ponove jasni i poznati stavovi zagovornika i protivnika NATO-a.
Usvojena Rezolucija o NATO-u
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Prema mišljenju potpisnika predloga Rezolucije, NATO je najvažnije pitanje u Crnoj Gori. Milutin Simović iz DPS-a kaže da je ohrabrujuće to što je 49 poslanika potpisalo tekst, a ističe da je još više onih koji podržavaju.

"Bližimo se zahtjevnoj dvotrećinskoj većini većini”, saopštio je Simović, iako je za usvajanje na plenumu potrebna je prosta većina.

Nezavisni poslanik Goran Danilović smatra da o Rezoluciji ne bi trebalo raspravljati prije pozivnice iz NATO-a, prenosi Radio Antena M.

"Molim Vas da odustane od Rezolucije, jer nećete impresionirati NATO zemlje, jer oni znaju koliko poslanika u Parlamentu podržava NATO. Mislim da im to nije dovoljno, jer su tražili da bude natpolovična većina građana za NATO", istakao je Danilović.

Milan Knežević iz Demokratske narodne partije kaže da je dokument anticrnogorski jer, po njegovim riječima, duboko dijeli Crnu Goru i usmjeren je protiv većine građana koji su protiv NATO-a.

Veći dio opozicije i danas ponavlja da bi odluka o članstvu trebalo da se donese na referendumu.

Koča Pavlović iz Pokreta za promjene napominje da njegova partija od osnivanja podržava učlanjenje u NATO. Zato su, kaže, predložili amandmane. Jedan od njih je, ističe Pavlović, da Parlament insistira da što prije budu ispunjeni zadaci koje nam je postavio Brisel a drugi je da se legitimnost odluke o članstvu traži na referendumu.

«Glasaćemo za Rezoluciju ako se usvoje naši amandmani», poručuje Pavlović.

Poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić naglašava da je Rezolucija prilika da stranke, koje u političkim agendama podrazumijevaju NATO integraciju, potvrde svoj stav glasajući za dokument.

«Naravno, Rezolucija ostavlja prostor da se neke stvari amandmanski mogu doraditi», kazao je Nuhodžić.

Opoziciona partija koja jasno i bez zadrške podržava NATO integraciju i Rezoluciju je Pozitivna. Darko Pajović ističe da nije protiv održavanja referenduma te da bi se o tom moglo razgovarati ali da pitanje referenduma ne morfa da bude dio dokumenta o kojem se danas raspravlja. Pajović poziva opozicione kolege da, kako kaže, dobro razmisle o Rezoluciji.

Odbor za međunarodne odnose usvojio je Rezoluciju sa osam glasova vladajuće koalicije i Pozitivne. Tri poslanika iz DNP, SNP i Kluba nezavisnih poslanika bili su protiv a Koča Pavlović uzdržan.  Rasprava na plenumu zakazana je za 15. septembar.

Antena M

Portal Analitika

Komentari (6)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_76133
10.09.2015. 11:22

Ova rezolucija je trebalo davno da se donese. Tako bi se spriječila ova četničko-crkvena koalicija koja hara i koja se pomamljuje po Crnoj Gori. Rezolucija je jedan od bitnijih dokumenata koji će riješiti mnoge nedoumice u vezi sa integracijama CG u NATO, kao važnom strateškom cilju naše države. Pozdravljam napore Pozitivne koja i pored pritisaka, prepoznaje interese države, a ne partijske. Da je tako radila ranije ne bi došlo do njenog rasula. Sada je ona prava , kada se "očistila" od četnica i nacionalista iz njenih redova.

1
0
G Guest_21841
09.09.2015. 21:31

Postoji li razlika izmedju Danilovica, Knezevica-Bulatovica, Koce Pavlovica, Boga mi i Pajovica kad je u pitanju tarlabuka protiv / za NATO = Crne Gore ?

3
0
G Guest_35188
09.09.2015. 18:22

"Milan Knežević iz Demokratske narodne partije kaže da je dokument anticrnogorski " Ko bolje zna sto je crnogorsko no cetnici?

14
0
G Guest_35188
09.09.2015. 18:22

Pomoce nam Gospod i ovaj put pa cemo uci u NATO, jer je veliko zlo okrenuto protiv Crne Gore

14
0
G Guest_97522
09.09.2015. 18:06

Xaxaxa, pazi jeftine folirante i demagoge iz PzP. Oni su kao za NATO ali vazda nadju razlog zasto ih nema da nesto konkretno ucine ili glasaju. Vidjecete da i u parlamentu, ako uopste i budu prisutni, nece glasati. Ne smiju oni da ljute vojvodu e ce ih otpusttiti a onda zbogom parlament. Njihov dil je jasan, PzP se toboze folira kao procrnogorska partija koja zabavlja narod pricom o svojim detektivsskim saznanjima i toboznjim raskrinkavanjem vlasti, a vojvoda njima za uzvrat obezbjedjuje poslanicku platu. Jeftino si se prodao Medojevicu, mada su te i zemunci jos jeftinije placali da radis za njih.

15
0
G Guest_84696
09.09.2015. 17:05

KARA RADUSIN Normalno u parlamentu da ne slušamo primitivizme guslača i narikača cara Lazaru,ovih beslovesnih Coreolana anti N A T O integracija.

11
1