Region

Srbija: Uslovne kazne za paljenje Ambasade SAD-a

Viši sud u Beogradu osudio je devet optuženih na uslovne kazne zatvora za paljenje Ambasade SAD-a 2008. godine poslije mitinga "Kosovo je Srbija".
Srbija: Uslovne kazne za paljenje Ambasade SAD-a
Portal AnalitikaIzvor

Dvoje je oslobođeno.

Svim osuđenima su izrečene uslovne zatvorske kazne od pet do deset mjeseci, koje neće morati da odsluže ukoliko u naredne dvije ili tri godine ne počine nijedno krivično djelo.

Optuženi su oslobođeni optužbi za napad na hrvatsku i njemačku ambasadu.

Prema riječima sudije, tužilaštvo nije podnijelo dovoljno dokaza da su optuženi nasrnuli i na ambasade Hrvatske i Njemačke, tako da je taj dio "izostao iz izreke presude".

Dejan Vučković i Nikola Kosanović uslovno su osuđeni na deset mjeseci zatvora sa rokom provjere od tri godine.

Đorđe Tomin, Dragan Marinkov, Mladen Nebrigić i Marko Novitović uslovno su osuđeni na osam mjeseci zatvora, Milan Tomas i Filip Backović uslovno su osuđeni na šest mjeseci, a Draženko Nikolić uslovno na pet mjeseci, svi sa rokom provjere od dvije godine.

Samo je Nikolić osuđen za nasilničko ponašanje, a svi ostali za teško djelo protiv opšte sigurnosti.

Oslobođeni su Dušan Sedlar i Aleksandar Erceg.

Branilac Dušana Sedlara najavio je da će njegov klijent zatražiti milionsku odštetu zbog štete koja mu je nanijeta podizanjem optužnice.

Protiv Milana Dubočanina postupak je razdvojen i njemu će presuda biti naknadno izrečena.

Tužilaštvo optužene tereti za krivično djelo izazivanja opšte opasnosti i u završnoj riječi je predložilo da budu osuđeni, dok je odbrana poricala krivicu.

U optužnici se navodi da su optuženi kritičnog dana oko 18:30 organizovano došli do zgrade Ambasade SAD-a i gađali je kamenicama, bakljama i drugim predmetima i tako izazvali požar u kome je poginuo Zoran Vujović.

Prethodno su, kako se navodi u optužnici, gađali Ambasadu Hrvatske i Ambasadu Nemačke, u kojoj su izazvali manji požar.

Više javno tužilaštvo u Beogradu zimus je pokrenulo novu istragu o tome ko je i kakve propuste napravio za vrijeme i nakon obezbjeđivanja mitinga „Kosovo je Srbija“ .

Vodi se predistražni postupak protiv penzionisanih generala Stevana Bjelića, tadašnjeg načelnika Beogradske policije, Borivoja Tešića, koji je komandovao Žandarmerijom, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUP Srbije Mladena Kuribaka, kao i protiv nekadašnjeg rukovodioca u Beogradskoj policiji Slobodana Vukolića i oficira iz vrha komande Žandarmerije Bojana Markovića i Zorana Raškovića, prenijeli su mediji.

Tekst i foto: b92.net

Portal Analitika