Društvo

Američka ambasadorka posjetila Bijelo Polje

Američka ambasadorka Margaret En Uehara boravila je danas u prvoj zvaničnoj posjeti Bijelom Polju, gdje je sa predsjednikom Opštine Aleksandrom Žurićem i saradnicima obišla projekte koji su realizovani uz pomoć Ambasade SAD.
Američka ambasadorka posjetila Bijelo Polje
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Opštine Bijelo Polje, posjeta američke ambasadorke bila je dobra prilika da se razmijene mišljenja o dosadašpnjoj i budućoj saradnji, te da se razmotre infrastrukturni projekti koje su zajednički realizovali američki predstavnici u Crnoj Gori i Opština Bijelo Polje.

- Saradnju sa predstavnicima američke administracije u Crnoj Gori započeli smo prije jedne decenije i u infrastrukturne objekte u Bijelom Polju uloženo je blizu dva miliona eura. Organizacije koje realizuju američku pomoć su završile sa programima u Crnoj Gori, međutim uvijek ima mogućnosti za realizaciju zajedničkih dobro osmišljenih projekata, kao što je objekat Male grupne kuće, kazao je predsjednik Žurić, naglasivši da je posjeta američke ambasadorke bilo dobra prilika i da se popriča o transatlanskim integracijama, te za razgovor o migracijama, socioekonomskom trenutku i razmatranju najboljih načina kako bi Amerika, preko svojih predstavnika u Crnoj Gori, mogla da pomogne da se određena od tih pitanja riješe na najbrži i najbolji način.

- Obišli smo Malu grupnu kuću, u kojoj je izvršena selekcija djece, instruktaža zaposlenih i za nekoliko dana u Maloj grupnoj kući će biti smješteni i prvi korisnici. Kvalitetan početak rada ove javne ustanove je najava za podršku koju smo ugovorili sa američkom administracijom u Crnoj Gori, a to je podrška na reknstrukciji Dnevnog centra Tisa, gdje smo planirali da izvršimo proširenje kapaciteta. Dobili smo potvrdu da će američka Ambasada učestvovati i u toj rekonstrukciji, što predstavlja sljedeći projekat koji će zajednički realizovati Opština Bijelo Polje i američka Ambasada, kazao je predsjednik Žurić.

Američka ambasadorka Margaret En Uehara je izrazila zadovoljstvo što je imala priliku da vidi konkretne projekte koji su realizovani u saradnji USA i Opštine Bijelo Polje.

- Što se tiče projekta Male grupne kuće, radujem se što je ovo privedeno do kraja na pravi način i radujem se što ću ponovo doći u oktobru da vidim djecu koja će biti smještena u ovoj ustanovi. Djeca su budućnost ovog svijeta, bez obzira na probleme koje imaju i na njegu koja im je potrebna i zato je potrebno da im omogućimo svu potrebnu podršku i pomoć u daljem razvoju. Ja se radujem što ćemo i u budućnosti nastaviti dobru saradnju sa Opštinom Bijelo Polje i građanima Crne Gore, kako bismo stvorili bolju budućnost  za ljude u Crnoj Gori, za Sjedinjene države i generalno za ovaj region u cjelini, kazala je ambasadorka Uehara.           

Delegacije Opštine Bijelo Polje i američke Ambasade, osim Male grupne kuće, obišli su Gradsku džamiju i Crkvu Svetog Petra i Pavla, mjesni centar u Rasovu, Dnevni centar Tisa, fabriku mesa „Mesopromet – Franca“, a imali su i sastanak sa predstavnicima nevladinog sektora i novinara.

Portal Analitika