Društvo

SNP: Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti grubo miješanje u crkvena pitanja

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je pripremilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, predstavlja grubo miješanje u crkvena pitanja, što je direktno u suprotnosti sa pozitivnim pravom Crne Gore i obavezujućim međunarodno-pravnim aktima – ocijenili su iz Socijalističke narodne partije (SNP).
SNP: Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti grubo miješanje u crkvena pitanja
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz SNP-a, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je ovim dokumentom dobilo odgovor kakav i zaslužuje od kanonskih crkava i vjerskih zajednice, koje su navele da je predložen zlonamjeran Nacrt zakona.

„Tako je mitropolit Amfilohije ocijenio da je u pitanju „nakaradni“ Nacrt zakona, kojim „država umjesto da štiti ono što je vjekovima postojalo“ sada negira kanonske crkve. Monsinjor Ilija Janjić rekao je da Nacrt zakona smatra otimačinom i zapitao „ako je netko stoljetno tu prisutan, zašto bi se onda nakon stvaranja tog zakona trebao ponovo registrirat“, dok je reis Rifat Fejzić kazao da je dokument Ministarstva za ljudska i manjinska prava – „loš“, kao i da je „uvaženo veoma malo sugestija Islamske zajednice Crne Gore““, ističu iz SNP-a.

Oni napominju da je očigledno da su Vlada Crne Gore i resorno ministarstvo samo izvršavali naloge iz Demokratske partije socijalista (DPS), što je, smatraju oni, skandalozno, jer pitanje vjerskih sloboda spada u red temeljnih ljudskih prava.

Takođe, dodaju oni, ministar Suad Numanović je Nacrtom zakona i svojim izjavama pokazao kako se na jedan politikantski i primitivan način pokušava voditi jedan tako ozbiljan resor kao što je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava.

Iz SNP-a poručuju da će svako dalje insistiranje resornog ministarstva na krajnje neprihvatljivom Nacrtu zakona predstavljati dokaz da stvarnom nalogodavcu – DPS-u nije cilj poštovanje kanonskog ustrojstva crkava, vjerske harmonije u našoj zemlji, niti poštovanje prava na slobodu vjeroispovijesti, već – haos.

„Kao partija koja snažno baštini najviše duhovne i moralne vrijednosti naroda Crne Gore, njeguje tradiciju, protivi se prekrajanju istorije i štiti autentično kulturno i vjersko nasljeđe, SNP duboko poštuje tradicionalne crkve i vjerske zajednice: Mitropoliju crnogorsko-primorsku i ostale kanonske pravoslavne eparhije, Rimokatoličku crkvu i Islamsku zajednicu.

Ističemo da crkve i vjerske zajednice treba samostalno da uređuju svoju unutrašnju organizaciju, pri čemu odvojenost crkve i vjerskih zajednica od države podrazumijeva uzajamnu saradnju u okviru svojih nadležnosti radi opšteg dobra društva i čovjeka.

Očuvana multietničnost i multikonfesionalnost jesu naša prednost i sigurna “karta” za ulazak u društvo modernih evropskih država, koji ne smiju biti prokockani zbog zlonamjernosti Vlade Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju SNP-a dostavljenom Portalu Analitika.

Portal Analitika