Politika

Mihailo: Nacrt zakona postavio najvažnije principe o odnosima države i crkve

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo kazao je da je CPC saglasna sa Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je, prema njegovim riječima, postavio najvažnije principe o odnosima države i crkve. Mihailo je istakao da su u Nacrtu razrađeni principi iz najvažnijih dokumenata koja se odnose na ovu oblast, kao i iskustva iz evropske zakonodavne prakse.
Mihailo: Nacrt zakona postavio najvažnije principe o odnosima države i crkve
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit CPC je na današnjoj konferenciji za medije kazao da će pravni tim CPC Ministarstvu za ljudska i manjinska prava predati primjedbe i predloge na Nacrt zakona.

„U pitanju su primjedbe i dopune u pojedinostima i odnose se na članove 12, 16, 19, 38 i 52. CPC će snagom argumenata dati doprinos da vjerske orgnizacije imaju jednak, ravnopravan i pravedan položaj u Crnoj Gori“, poručio je Mihailo.

Komentarišući prekjučerašnji incident u Bijelom Polju, kada su ga pristalice Srpske pravoslavne crkve (SPC) verbalno napale, Mihailo je kazao da su građani Bijelog Polja ali i okolnih gradova, bili instruisani od dvojice episkopa SPC, Amfilohija i Joanikija, te da su uz sudjelovanje predstavnika pojedinih prosrpskih partija bili zloupotrijebljeni, kako je kazao, sa ciljem rješavanja svog političkog programa suprotstavljajući se Nacrtu zakona.

„I ovoga puta srpski klerikalizam se pokazao u svojem pravom izrazu. Bez argumenata, verbalnim terorom prizvao je i bio pripreman na fizičko nasilje“, kazao je mitropolit CPC.

On je rekao da će uprkos pomenutom incidentu učestvovati na javnim raspravama o Nacrtu zakona u Kotoru i Podgorici, radi, kako je istakao, zaštite prava i interesa CPC i pravoslavnih Crnogoraca. Mihailo je poručio da će okrugli stolovi biti organizogani u najboljem redu, te da nijedan vjernik CPC neće praviti incidente.

Član pravnog tima CPC Nikola Belada, kazao je da će CPC u naredna tri dana dostaviti primjedbe i sugestije na pojedine odredbe Nacrta zakona.

“Svaka država je dužna da uskladi odnose sa vjerskim zajednicama. Viđenje odnosa između države i crkve ne može se organizovati na floskulama o odvojenosti države i crkve, laicizmima i na političkim i ideološkim raspravama. Sa stanovišta struke sam čuo malo, gotovo nimalo, pravne argumentacije kako bi se osporilo predloženo rješenje. Jezik pravne argumrntacije ne postoji. Na javnoj sceni vlada smišljena i organizovana mentalna manipulacija, čiji su ciljevi ekonomske, političke ili neke druge prirode”, naglasio je Belada.

Portal Analitika