Zanimljivosti

Žene bolje pamte od muškaraca

Ženski hormoni, posebno estrogen, štite mozak i smanjuju visoki krvni pritisak i smanjuju probleme sa srcem.
Žene bolje pamte od muškaraca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Kako stare, muškarci postaju zaboravniji nego žene, pokazuje najnovije istraživanje sprovedeno na 1.246 ispitanika između 30 i 95 godina, koji su raspoređeni prema godišnjem dobu, polu i genu koji uzrokuje Alchajmerovu bolest. Treba napomenuti kako taj gen ne razvija nužno tu bolest, ali najčešće ima uticaj na mentalno zdravlje.

Prema ovoj studiji, pamćenje slabi već ulaskom u tridesete, ali ono ne nestaje samo od sebe. Glavni uzrok tome je amiloid - protein na mozgu koji u jednom trenutku sprječavaju normalno njegovo funkcionisanje, piše Elit Dejli, a prenose Večernje novosti.

Zanimljivo je da do 40. godine muškarci znatno više gube pamćenje nego žene. Studija objašnjava kako je stvar u ženskim hormonima, posebno estrogenu, koji štiti um sprječavajući visoki krvni pritisak i probleme sa srcem.

Izvor: novosti; foto: b92.net

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.