Svijet

Junker danas o planu o raspodjeli izbjeglica

Predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, predstaviće danas plan kojim bi teret zbrinjavanja izbjeglica bio ravnomerno raspodijeljen među državama članicama.
Junker danas o planu o raspodjeli izbjeglica
Portal AnalitikaIzvor

Podjele u vezi sa pitanjem kako će plan funkcionisati „vise u vazduhu“ i ostaje da se vidi da li će biti prihvaćen.

U sjedištu Komisije u Briselu je najavljeno da će komesari formalno usvojiti plan na kolegijumu, a javnosti će ga zvanično predstaviti Junker na današnjem plenarnom zasijedanju Evropskog parlamenta.

Iako u Komisiji nisu željeli da govore o detaljima plana, svjetske agencije iz nezvaničnih izvora saznaju da je njime predviđeno raseljavanje oko 120 hiljada izbjeglica, koje su trenutno mahom u Grčkoj, Mađarskoj i Italiji, u druge zemlje članice EU.

U zavisnosti od veličine, bogatstva i kapaciteta, sve članice bi prema planu morale da prime izvjestan broj izbjeglica, a u naknadu bi svaka država trebalo da dobije po šest hiljada EUR po osobi iz fondova EU.

One države koje odbiju da prime zadat broj izbjeglica moraće da za svakog koga nisu primile uplate istu sumu u poseban fond EU.

Prema Junkerovom planu, Njemačka, Francuska i Španija će zajedno primiti skoro 60 odsto od 120 hiljada izbjeglica koje se trenutno nalaze u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj, u skladu sa obaveznim kvotama.

Kvote su određene prema bruto domaćem proizvodu zemlje (40 odsto), broju stanovnika (40 odsto), stopi nezaposlenosti (deset odsto) i broju zahteva za azil koji su već u procesu obrade.

Najmanje izbjeglica bi primili Kipar i Malta (nešto više od 400), a nijednoj članici neće biti dozvoljeno da bira i diskriminiše izbjeglice prema vjeroispovesti, stepenu obrazovanja i ostalim ličnim karakteristikama.

Sličan plan EK, kojim je bilo predviđeno raseljavanje četiri puta manjeg broja izbjeglica, odbile se ljetos zemlje članice, pozivajući se na suvereno pravo svake države da sama odlučuje koliko će izbeglica primiti.

U slučaju eskalacije izbjegličke krize, u Briselu ne isključuju mogućnost da se već ovog mjeseca sazove i vanredni samit evropskih lidera.

 

MINA

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.