Društvo

Kovačević: Ispitaćemo da li su socijalama kupovani glasovi

Komisija Ministarstva rada i socijalnog staranja ispitaće da li je direktorica Centra za socijalni rad u Plavu Branka Đukić odgovorna za zloupotrebe socijalnih davanja u toj ustanovi, saznaje Dan iz ovog resora.
Kovačević: Ispitaćemo da li su socijalama kupovani glasovi
Portal AnalitikaIzvor

Đukićeva, koja je akter afere predizbornih zloupotreba i koja je optuživana za kupovinu glasova za potrebe Demokratske partije socijalista DPS, navodno je potpisivala rješenja kojima je odobravana socijalna pomoć građanima koji je po zakonu nijesu mogli dobiti, čime je toj ustanovi pričinjena šteta.

Ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević potvrdila je Danu da će ispitati da li su Đukićeva i pravnik u plavskom centru za socijalni rad odgovorni za nezakonitu dodjelu socijalne pomoći.

„Izvršili smo kontrole u plavskom centru i one će biti nastavljene i utvrdićemo koliko su za otkrivene zloupotrebe odgovorni radnici, koliko pravnici, a koliko direktorica.Radnici iz plavskog centra koji su suspendovani rekli su mi da je sva rješenja o dodjeli pomoći potpisivala direktorica te ustanove, a prije nje pravnik“, kazala je Kovačevoć za Dan.

Ministarka je dodala da su svi oni mogli da pogledaju predmet, a potom i isprave ukoliko utvrde da je radnik pogriješio.

„Dala sam nalog da se u Plav ponovo uputi komisija koja će nastaviti kontrolu. Ako direktor bude odgovoran, biće smijenjen i preduzećemo sve mjere ukoliko se bude dokazala nečija odgovornost. Nakon što sam na razgovor primila tri radnice koje su suspendovane i koje su objasnile šta se i kako radi u Plav sam uputila komisiju koja će dopuniti izvještaj o kontroli“, kazala je Kovačevićeva.

Ona je pojasnila da su zlopotrebe koje su utvrđene u Plavu, a koje, kako navodi, nijesu velike pokazuju da je socijalna pomoć davana bez uporišta u zakonu.

„Pod lupom odgovornosti biće i direktori centara. Tamo gdje su zloupotrebe velike i gdje se nije radilo u skladu sa zakonom odgovaraće i prvi čovjek centra jer je on bio dužan da radi i kontroliše sve prije mene. Bez obzira ko je i u kojem centru meni kao ministru jednako će odgovarati“, uvjerava Kovačevićeva.

Dodala je da je u toku kontrola rada centara za socijalni rad i da su dosad ukinuli oko 1.500 rješenja o dodjeli socijalne pomoći jer nije bilo osnova da se ona dodijeli.

Dan

Portal Analitika