Društvo

SPC pokrenula peticiju za povlačenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti

Mitropolija crnogorsko-primorska pokrenula je širom Crne Gore potpisivanje peticije za povlačenje iz procedure Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti kojim je nezadovoljna jer je, navodno, diskriminatorski, neustavan i u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom u toj oblasti.
SPC pokrenula peticiju za povlačenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti
Portal AnalitikaIzvor

Potpisivanje peticije organizovano je ispred hramova, u duhovnim centrima, parohijskim domovima i u drugim prostorijama koje koristi Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

SPC je, osim standardnog načina obavještavanja vjernika i poštovalaca na službama, kampanju za podršku peticiji organizovala i putem svojih medija u Crnoj Gori, ali i na društvenim mrežama. Pomoć za povlačenje Nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti iz procedure zatražena je i od dijela opozicionih lidera, koji su se sa mitropolitom Amfilohijem sastali prošle sedmice.

O uspješnosti poziva i podršci peticiji najbolje svjedoči incident u Bijelom Polju u toku kojeg je na najgrublji način vrijeđan mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, nakon čega je skup odgođen, za sada, na neodređeno vrijeme.

Prije održavanja javne rasprave u Bijelom Polju tamošnja Crkvena opština pozvala je „vjerni bogoljubljivi narod“ da prisustvuje skupu, kako bi se masovnim prisustvom pokazalo neslaganje sa „zaobilaženjem crkve u pripremi zakona, kršenjem Ustava u odnosima crkve i države, miješanjem države u kanonski poredak i unutrašnje ustrojstvo crkve“. Koliko je „vjerni narod“ i prisutni kler bio bogoljubljiv svjedoče riječi koje su uputili sabratu iz CPC Mihailu, od kojih su najblaže bile „Napolje“, „Sotono“ ili „Ustašo“.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava nemaju komentar na to što je Mitropolija organizovala potpisivanje peticije za povlačenje nacrta zakona iz procedure.

- Smatramo da vjerske zajednice imaju veliku odgovornost prema vjernicima i građanima, te cijelom crnogorskom društvu za postupke koje preduzimaju u toku trajanja javne rasprave o ovom zakonu – saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva.

U tom resoru ne očekuju da će se ponoviti bjelopoljski scenario na okruglim stolovima u Kotoru i Podgorici, koji bi trebalo da budu organizovani u sklopu javne rasprave.

- Koristimo priliku da svim zainteresovanim subjektima, a naročito predstavnicima vjerskih zajednica, ponovimo poziv da atmosfera na zakazanim okruglim stolovima protekne u duhu tolerancije i profesionalnog dijaloga oko svih tema koje proizilaze iz ovog zakona – kazali su iz Ministarstva.

 

Pobjeda, foto: Novosti.rs

Portal Analitika