Region

Srbija gradi tri centra za azilante, za uzvrat dobija njemačke investicije

Premijer Aleksandar Vučić predložio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da Srbija izgradi još najmanje tri prihvatna centra za izbjeglice. S druge strane, tražio je da Njemačka dodatno pomogne Srbiji kroz investicije, piše Blic.
Srbija gradi tri centra za azilante, za uzvrat dobija njemačke investicije
Portal AnalitikaIzvor

Tokom jučerašnjeg sastanka u Berlinu koji je trajao sat vremena, Vučić je rekao da jedan novi centar za izbjeglice može da bude izgrađen na granici sa Makedonijom, a ostali na jugu Srbije, bez preciziranja lokacije. Gradnja centara bi trebalo da počne što prije, kako bi se spremno dočekali hladniji dani.

- Merkelova je bila zadovoljna ovim prijedlozima, ali i brzinom kojom se Srbija hvata u koštac s problemima izbjeglica. Vučić je predložio i da umjesto novca za zbrinjavanje izbjeglica Merkelova svojim uticajem doprinese većim njemačkim investicijama u Srbiji - kaže izvor Blica iz Vlade Srbije.

Zbog dobrog upravljanja krizom, Angela Merkel poručila je da očekuje "veću pomoć za Srbiju od UNHCR i Evropske komisije".

Prema informacijama Blica, centri za prihvat izbjeglica neće biti građeni od čvrstih materijala, već će biti montažnog tipa.

- Pokušaćemo da iskoristimo i postojeće kapacitete, kao što je urađeno u Subotici. Ukoliko to ne bude dovoljno ili ako ne budemo imali dovoljno prostora, spremni smo da podignemo privremene, montažne objekte - kaže izvor Blica.

On dodaje i da "nije isključeno da i u Beogradu bude izgrađen jedan centar za izbjeglice i to na periferiji srpske prijestonice".

Srpski ministar Aleksandar Vulin takođe je izjavio da će privremeni centar za izbjeglice u Beogradu biti izgrađen bliže autoputu, gdje će im biti pruženo sve što je neophodno.

- Biće oslobođen centar Beograda i sve izbjeglice biće smještene bliže autoputu, gdje će moći da dobiju prevoz, hranu i sve druge neophodne usluge. To će biti privremeni centar i neće se graditi trajni kapaciteti - rekao je Vulin.

Izvor: Blic

Foto: b92.net

Portal Analitika