Kultura

FIAT: Tri programa Montenegro Art Gerile i Branko Brezovec

Centralna ličnost među gostima iz stranih pozorišta petog dan Festivala internacionalnog alternativnog teatra - FIAT 2015 biće reditelj Branko Brezovec.
FIAT: Tri programa Montenegro Art Gerile i Branko Brezovec
Portal AnalitikaIzvor

U okviru glavne selekcije festivala biće izvedena produkcija Eurokaza i Akademije dramskih umjetnosti iz Zagreba - "Pomutnje", i to na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta od 20 časova. Predstava je nastala prema istoimenom romanu Roberta Musila, a dramatizaciju i režiju potpisuje upravo Brezovec.

- Dramaturšku okosnicu predstave čini roman austrijskoga pisca Roberta Musila, u čijem je središtu mladić Terles, suočen s tragovima psihičkog i erotskog sazrijevanja u vojnom internatu na rubu Habsburške Monarhije. U svom viđenju teme, Brezovec pribjegava nekonvencionalnim dramaturškim postupcima, koji spajanjem nespojivog rezultiraju vizuelno fascinantnim i značenjski nabreklim scenskim rješenjima... Reditelj je okupio studente gotovo svih odsjeka ADU u Zagrebu, a publici se, uz gostujuću glumicu Suzanu Brezovec, predstavlja i izuzetna generacija studenata glume: Romano Nikolić, Hrvojka Begović, Dado Ćosić, Domagoj Janković i Adrian Pezdirc. Scenografiju potpisuje Tihomir Milovac, kostime Irena Sušac, a video Ivan Marušić Klif - navodi se u najavi komada.

Sa Brezovcem i njegovim autorskim poetikama će početi i dan. Naime, on će biti gost Razgovora u podne u Kuslevovoj kući od 12 časova.

Brezovec je pozorišni reditelj i redovni profesor na zagrebačkom ADU. Studirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a 1986. diplomirao pozorišnu je režiju na Akademiji za kazalište, film i televiziju u Zagrebu. Pozorištem se aktivno bavi od 1971. godine, kada je osnovao alternativnu grupu "Coccolemocco". Dva puta je nagrađen na Festivalu jugoslovenskog alternativnog teatra - FJAT: za "Shakespeare The Sadist" 1986, i "Crna rupa" 1988. godine.

Teatarska trupa "Giraffe Royal" iz Estonije ponovo će zabavljati podgoričku publiku komadom "Ulicom". Ovog puta njihova "pozornica" biće Trg republike, od 18 časova.

Segment Montenegro Art Gerila ponudiće čak tri programa. Predstava "Dvije" biće izvedena na sceni DODEST od 22 časa. Nastala u produkciji NVO Prazan prostor, ovu duodramu po tekstu Tene Štivičić režirale su i igraju Radmila Božović i Gorana Marković, a uz njih uloge tumače Branimir Popović, Tijana Bjelica i Smiljana Martinović.

Nakon premijere na Filmskom festivalu u Herceg Novom, film "Tok" Miša Obradovića imaće i prvi prikazivanje pred podgoričkom publikom od 22 časa u dvorištu Kuslevove kuće. Scenario i režiju uradio je Obradović koji je širem auditorijumu poznat po nizu odličnih uloga u crnogorskim predstavama i filmovima, fotografiju potpisuje Ivan Čojbašić, a igraju Vida Obradović, Jovan Obradović i Lidija Obradović.

- I pored toga što živi u istoj kući sa sinom, snahom i unukom, sedamdesetdevetogodišnja baka je usamljena. Njen život, zarobljen u jednoličnoj svakodnevici, ima svoj tok koji melje. Ali i takav, prepun samoće, život je radost kad se živi dan više - sinopsis je debitantkog ostvarenja Obradovića.

Veče će zatvoriti još jedan izuzetan događaj: od 23 časa u Kuslelvovoj kući nastupiće DJ Chevalier i MC Humming Bird (Marija Božović), a dio atmosfere možete osjetiti i klikom na link: https://www.mixcloud.com/Fluid_Drum_Organisation/music-is-the-healer/.

Podsjećamo, FIAT ove godine slavi 30 godina trajanja, a organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore, Glavnog grada Podgorica i generalnog sponzora Crnogorskog Telekoma. Svi programi su besplatni, a ulaznice je moguće rezervisati i preuzeti na biletarnici CNP-a odnosno KIC-a "Budo Tomović".

Portal Analitika