Sci/Tech

Susjedi upozoravaju: Mediteranski uragan stiže na Jadran?

Nakon što se danas proširila vijest o mogućnosti stvaranja mediteranskog uragana, koji bi na južni Jadran mogao da stigne ovog četvrtka, hrvatski meteorološki servis Crometeo objavio je detalje ovog rijetkog meteorološkog fenomena, prenosi Index.hr.
Susjedi upozoravaju: Mediteranski uragan stiže na Jadran?
Portal AnalitikaIzvor

Uz upozorenje kako će se o eventualnom dolasku "medicane"-a (Mediterranean hurricane) sa sigurnošću znati najkasnije sjutra ujutro, Crometeo piše kako postoji mala, ali realna mogućnost da se on pojavi kako u Hrvatskoj, tako i na našim prostorima.

U članku u neobičnoj pojavi Crometeo podsjeća kako je sličan ciklon pogodio južnu Dalmaciju krajem 2008. godine, i da je taj ciklon po nekim obilježjima podsjećao na "medicane". Nepogoda je prošla preko dubrovačkog područja, a cijeloga dana je padala kiša uz jaku buru. Olujni zapadni vjetar podigao je vrlo velike talase, a najjači udari vjetra na Jadranu zabilježeni su na našem primorju, gdje je vjetar brzine čak 236 km/h registrovan u Herceg Novom.

- "Medicane" se, kao i tropska oluja, najčešće zadržava iznad mora, pa dolaskom do kopna slabe. Ipak, paralelno s porastom temperatura usljed globalnog zagrijavanja, ovakve pojave mogle bi postanu sve češće. Mediteranski uragani, hibridi tropskog i vantropskog ciklona, rijetka su pojava u Sredozemlju zbog najčešće nedovoljno visoke temperature mora i nedovoljno visoke relativne vlažnosti vazduha, te zbog malene površine mora koje je okruženo kopnom. Do pojave "medicane"-a dolazi tek nekoliko puta godišnje. Oni, baš kao i tropske ciklone, nemaju front i imaju specifični oblik, s okom u centru, oko kojeg se nalaze jake grmljavinske oluje - piše Crometeo, a prenosi portal Index.

U tekstu se takođe navodi da, za razliku od tropskih ciklona, ovi nastaju i iznad hladne morske površine.

- Na Mediteranu je njihova pojava zabilježena u više navrata: u septembru 1969. godine, u januaru 1982. godine, u septembru 1983. godine, u oktobru 2006. godine te u novembru 2011. godine. Posljednji navedeni pojavio se u zapadnom Sredozemlju i tada je proglašen pravom tropskom olujom, a ujedno je prvi takav slučaj na Mediteranu otkako postoje meteorološka mjerenja - navodi Crometeo.

Izvor: Index

Foto: meteovision.es

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
09.09.2015. 07:09

Na sever i krece prema Srbiji zajedno sa sevrnjacima i Amfilofijem i ostalom klikom.

6
3
S Sebastijan
08.09.2015. 23:04

Gdje je sada ovaj uragan

3
0