Politika

DPS: Građanske temelje Crne Gore neće i ne može da naruši ni SPC

Građanske temelje države Crne Gore, čiji je glavni zadatak da obezbijedi jednaka prava svim građanima, bez obzira na njihova vjerska, nacionalna i druga opredjeljenja, neće i ne može narušiti bilo koja vjerska organizacija, pa ni SPC u Crnoj Gori, niti bilo koja grupa sa lošim motivima dolaska na skup, stav je Demokratske partije socijalista povodom jučerašnjeg incidenta tokom javne rasprave o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama.
DPS: Građanske temelje Crne Gore neće i ne može da naruši ni SPC
Portal AnalitikaIzvor

Iz te stranke ističu da je to "posebno nemoguće uraditi u Bijelom Polju, gradu koji je i kroz mnogo teža vremena uspio da sačuva svoju multivjersku, multinacionalnu i multikulturnu dušu". DPS, kako se navodi, najoštrije osuđuje svaki vid nasilja, posebno onaj koji prijeti da naruši međunacionalni sklad u Crnoj Gori.

- I ovog puta jasno treba naglasiti da je Crna Gora sekularna država, odvojena od crkve, te da ni jedna vjerska organizacija nema pravo da se na bilo koji način miješa u poslove državne administracije. Nezapamćeno je da jedna javna rasprava bude prekinuta zbog neslaganja sa drugačijim viđenjem problema ili zbog razlike u temeljnim stavovima učesnika. Verbalno nasilje i prijetnje, kao i fizičko ugrožavanje bilo kog lica, podliježu zakonima države Crne Gore, i DPS očekuje od nadležnih državnih organa da utvrde odgovornost za jučerašnje nemile scene u Bijelom Polju i da sprovedu zakonom predviđene mjere. Čitav događaj je tim neprijatniji što je motivisan političko-vjerskim razlozima od strane onih koji bi trebalo, u duhu hrišćanstva kome su deklarativno posvećeni, da šire toleranciju, mir i ljubav.

Iz DPS-a podsjećaju da se javne rasprave o bilo kom dokumentu, pa i ona koja je juče bila zakazana u Bijelom Polju o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, "organizuju sa ciljem da u konstruktivnu raspravu bude uključeno što više građana i zainteresovanih lica, bez obzira na to koliko se razlikovali njihovi stavovi o ponuđenim rješenjima".

- Samo kroz otvoren dijalog i uvažavanje svih koji žele da prisustvuju javnim raspravama može se doći do kvalitetnijih zakonskih rješenja. Zbog toga niko, pa ni bilo koja zainteresovana strana, nema ni zakonsko ni moralno pravo da bilo kome uskrati učešće u javnoj raspravi - zaključuju iz DPS-a. 

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_76370
09.09.2015. 23:37

Ako je Crna Gora sekularna država onda brišite član 38 ovo Zakona o slobodi vjeroispovijesti, jer je on u koliziji sa ovim što ste rekli

0
2
G Guest_1436353269
09.09.2015. 13:53

Saopštenje za javnost je dobro složeno, sad ostaje da se na dijelu vidi koliko ste od toga sposobni realizovati u praksi, u stvarnom životu...

4
0
G Guest_1436353269
08.09.2015. 22:07

KARA RADUSIN--Implementacija zakona o vjerskim slobodama,status matične CPC u Crnoj Gori i ulazak u NATO savez su spiritus monves za vlast i njhovu dalju vladavinu.Vlast u Crnoj Gori bit će testirana od svojih birača na ovim trima bitnim stvarima po državu i njeno definitivno nacionalno i identitetsko zaokruženje.Logično da znaju da im ovo donosi još četiri godine vladavine,do ulaska u Evropsku uniju 2020 godine.

11
1
D Dusan Madzarovic
08.09.2015. 19:36

PO ZAKONU I PRAVDI KRIVCE KRIVICNO GONITI. Sve se lijepo vidjelo, tako da nijesu ni potrebne nikakve posebne kamere. Mozda treba sprovesti ISTRAGU za organizatore takvog ponasanja. Od Rista i njegovih istomisljenika da CRNOGORCI ne smiju se slobodno kretati po Crnoj Gori. Dosta vise toga TOLERISANJA i nije vazno ciji je prijatelj i dali je koga za nesto zaduzio. Covjek bi se odrekao i jedinca sina, a ne Rista sa takvim ponasanjem.

14
1
G Guest_1436353269
08.09.2015. 18:45

Sa njima ste tikve sadili. Vujanovic je ne tako davno dobio odlikovanje od Amfilohija.

19
1