Društvo

Konsolidacija u Opštini Bar: Plate redovne, otplaćen dug bankama

Nakon nekoliko godina ekonomske nestabilnosti nazire se finansijska konsolidacija Opštine Bar. Prvi indikator za to su, konačno, redovne isplate zarada zaposlenima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima, koje su posljednjih godina kasnile i tri do četiri mjeseca, piše portal Barinfo.me.
Konsolidacija u Opštini Bar: Plate redovne, otplaćen dug bankama
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Zaposlenima u lokalnoj upravi i javnim preduzećima isplaćene su zarade za jul, a tokom septembra očekuje se i avgustovska dotacija. Nakon nekoliko godina u kojima su radnici svakog mjeseca u neizvjesnosti iščekivali ono što su zaradili, kako bi obezbjedili osnovnu egzistenciju, ovo je više nego povoljna vijest, tim prije što su sa neto platama isplaćeni i porezi i doprinosi.  Radnicima koji su otišli u penziju povezan je radni staž i isplaćene otpremnine.

Najveći povjerilac Opštini i dalje je država (6.326.000 eura), ali dio višemilonskih dugovanja je vraćen ili reprogramiran na duži period, od 60 mjeseci. Mjesečna rata je 79.000 eura i redovno se isplaćuje.

Napravljen je i novi ugovor o reprogramu duga Elektoprivredi, na 60 mjeseci, sa mjesečnom ratom od 6.000 eura, umjesto 26.176 eura, bez kamate. Na taj način ostvarena je ušteda na godišnjem nivou od 24.000 eura.  Firmi “Crnagoraput”, kojoj je opština dugovala 738.594 eura isplaćeno je 532.589 eura, što znači da je ukupan dug sveden na 206.000 eura.

Predsjednik opštine dr Zoran Srzentić potvrdio je Radio Baru i Bar Infu da su isplaćeni i svi krediti bankama, uključujući i obaveze za sportsku halu u iznosu od 447.200 eura, izuzev kreditnog zaduženja kod KFW banke.  Jedanaest milona, od šesnaest, koliko je opština 2006. zadužena kod ove banke, nije povučeno i biće utrošeno za izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže u Sutomoru. Dio sredstava namijenjen je i za izgradnju dva rezervoara, u Šušanju i Đurmanima, što će regulisati vodosnabdijevanje najviših kota. Za taj projekat završeni su imovinsko-pravni sporovi i izdata građevinska dozvola, što znači da će radovi početi vrlo brzo. Značajna povoljnost ovog kredita, za koji je garant država, jeste to što grejs period počinje da teče sa početkom radova. Isplaćene su i obaveze prema više dobavljača, uključujući prinudne naplate i obaveze na osnovu eksproprijacije, u iznosu od 1.200.000 eura.

Optimizam ulivaju i novi infrastrukturni projekti, od kojih su neki u toku, a neki planirani u narednom periodu. Na lokaciji između škole “Blažo Jokov Orlandić” i Gimnazije ubrzo će, zajedno sa državom, početi gradnja novog vrtića, vrijednosti preko 3.000.000 eura. Iz evropskih fondova odobreno je pet milona eura za sanaciju bivšeg odlagališta “Ćafe” i izgradnju puta i potpornih zidova, u dužini 150m.

U Sutomoru će biti nastavljeni radovi na izgradnji tunela ispod željezničke pruge, sa dvije kolovozne trake, širine 6 m i dvije pješačke staze. U naselju Rutke, za koje će uskoro biti završene građevinske dozvole, biće nastavljena gradnja puta i 400 parking mjesta. Završeni su i projekat i revizija izgradnje Marine, a do kraja septembra trebalo bi da bude održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva turizma i održivog razvoja i JP Morsko dobro, kako bi bili konkretizovani detalji oko finansiranja i drugih potrebnih stavki.

Pored zgrade Bigovića, u Šušanju, uskoro će početi gradnja hotela visoke kategorije i stambenog kompleksa “Barter centar Božić”, u okviru kojeg će  biti izgrađeni novi sadržaji u funkciji grada, prije svega sportski tereni, a u dugoročnom planu je i gradnja bazena.

Izvor i foto: barinfo.me

Portal Analitika