NATO

Počela trodnevna zajednička vježba brodova MVCG i NATO Grupe za protivminska dejstva

Dva broda Mornarice Vojske Crne Gore, kao i Tim protivminskih ronilaca (EOD tim) danas su počeli zajedničku trodnevnu vježbu pod nazivom “Joint Effort 2015” sa četiri broda Stalne NATO Grupe za protivminska djejstva koji su od petka u posjeti Crnoj Gori, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.
Počela trodnevna zajednička vježba brodova MVCG i NATO Grupe za protivminska dejstva
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Crna Gora je po prvi put domaćin vježbi ovog tipa. Riječ je i o prvoj vježbi koju Mornarica Crne Gore izvodi sa Stalnom NATO Grupom za protivminska djejstva, koja je specijalizovana za čišćenje podmorja Mediterana i Crnog mora od ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. vijeka. Njena realizacija od izuzetnog je značaja za oficire i jedinice Mornarice Vojske Crne Gore, koji će biti u prilici da planiraju i komanduju po NATO procedurama, usvajajući NATO standarde na svim nivoima, te provjere obučenost sopstvenih snaga i uspostave bližu saradnju sa partnerima iz NATO-a“, navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

U vježbi učestvuju turski admiralski brod “Sokullu Mehmet Pasha”, tri minolovca, jedan turski (“Akcakoca”), jedan grčki (“Kallisto”) i jedan njemački (“Weilheim”), kao i brodovi Mornarice Crne Gore, P-33 “Kotor” i PR-41 “Orada”.

Svi brodovi koji učestvuju u vježbi, obilaze danas Bokokotorski zaliv u formacijskom stroju. 

Vježba “Joint Effort 2015” biće realizovana kroz četiri faze: uplovljenje brodova u luku i integracija snaga, zatim obuka u luci i na moru, te analiza vježbe i odlazak snaga.

Obuka u luci podrazumijeva koordinacione sastanke učesnika vježbe, zaštitu snaga na moru, provjeru komunikacija, kao i zajedničko uvježbavanje posada u slučaju izbijanja požara i evakuacije povrijeđenih.

„U sklopu obuke  na moru, a na osnovu Operativnog plana vježbe (EXOPLAN), biće realizovane vježbe združenog plovljenja, pomorske blokade (MIO operacije), traganja i spašavanja na moru, kao i operacije protivminskog pretraživanja“, zaključak je saopštenja.

 

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.