Društvo

Baković osudio verbalne napade na predstavnike CPC

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, osudio je neprimjerenu atmosferu, uvredljive riječi i verbalne napade na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila i ostale predstavnike CPC.
Baković osudio verbalne napade na predstavnike CPC
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit CPC Mihailo verbalno je napadnut u ponedjeljak u Bijelom Polue, gdje je trebalo da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, a policija je spriječila okupljene građane da fizički nasrnu na njega.

Baković je u reagovanju podsjetio da je u Crnoj Gori Ustavom garantovana sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, kao i da je multikulturalnost jedna od temeljnih vrijednosti crnogorskog društva i države.

On je ukazao da su u Bijelom Polju, nažalost, ta prava uskraćena mitropolitu Mihailu koji je spriječen da na javnoj raspravi slobodno iznese svoje stavove i mišljenje.

„Nemile scene koje su viđene na jučerašnjem skupu, nedostojne su bilo koje sredine, a posebno Bijelog Polja koje se ističe kao primjer suživota i tolerancije, čemu svjedoči i priznanje OEBS-a za najtolerantniju sredinu u jugoistočnoj Evropi“, naveo je Baković.

S obzirom na to da Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti izaziva veliku pažnju stručne i sveukupne javnosti, Baković je pozvao da se u nastavku javne rasprave omogući svim zainteresovanim da iznesu svoje mišljenje, sugestije i predloge o zakonskom tekstu i da se u dostojanstvenoj atmosferi odgovorno usaglase stavovi i kreiraju najprihvatljivija rješenja.

Izvor: Mina

Portal Analitika