Društvo

Baković osudio verbalne napade na predstavnike CPC

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Crne Gore, Šućko Baković, osudio je neprimjerenu atmosferu, uvredljive riječi i verbalne napade na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila i ostale predstavnike CPC.
Baković osudio verbalne napade na predstavnike CPC
Portal AnalitikaIzvor

Mitropolit CPC Mihailo verbalno je napadnut u ponedjeljak u Bijelom Polue, gdje je trebalo da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o vjerskim slobodama, a policija je spriječila okupljene građane da fizički nasrnu na njega.

Baković je u reagovanju podsjetio da je u Crnoj Gori Ustavom garantovana sloboda misli, savjesti i vjeroispovijesti, kao i da je multikulturalnost jedna od temeljnih vrijednosti crnogorskog društva i države.

On je ukazao da su u Bijelom Polju, nažalost, ta prava uskraćena mitropolitu Mihailu koji je spriječen da na javnoj raspravi slobodno iznese svoje stavove i mišljenje.

„Nemile scene koje su viđene na jučerašnjem skupu, nedostojne su bilo koje sredine, a posebno Bijelog Polja koje se ističe kao primjer suživota i tolerancije, čemu svjedoči i priznanje OEBS-a za najtolerantniju sredinu u jugoistočnoj Evropi“, naveo je Baković.

S obzirom na to da Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti izaziva veliku pažnju stručne i sveukupne javnosti, Baković je pozvao da se u nastavku javne rasprave omogući svim zainteresovanim da iznesu svoje mišljenje, sugestije i predloge o zakonskom tekstu i da se u dostojanstvenoj atmosferi odgovorno usaglase stavovi i kreiraju najprihvatljivija rješenja.

Izvor: Mina

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
G Guest_1436353269
08.09.2015. 18:51

NVO Akcija za ljudska prava osuđuje sprječavanje održavanja javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti u Bijelom Polju od strane pripadnika Srpske pravoslavne crkve, koji su verbalnim napadima na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve i predstavnike te crkve i ministra ljudskih i manjinskih prava onemogućili svaki razgovor. Iako je, kako su mediji prenijeli, policija juče u Bijelom Polju obezbijedila da ne dođe do fizičkog napada na mitropolita i predstavnike Crnogorske pravoslavne crkve od strane pristalica Srpske pravoslavne crkve, zabrinjava činjenica da policija nije uspjela da obezbijedi da se skup održi, tj. da juče u Bijelom Polju nije uspjela da obezbijedi uživanje osnovnih ljudskih prava na javno okupljanje i slobodu govora. Imajući u vidu da je Sprječavanje javnog skupa krivično djelo (čl. 181 KZ), kao i Povreda slobode govora i javnog istupanja (čl. 178 KZ) i Ugrožavanje sigurnosti (čl. 168 KZ), očekujemo izvještaj policije i nadležnog državnog tužilaštva o

5
1