TV / Film

Najstrašniji filmovi inspirisani stvarnim događajima

Kada je riječ o horor filmovima, a na ekranu se pojavi natpis – prema istinitom događaju, da li se zapitate šta je tačno i koliko vjerno onome što se zaista desilo?
Najstrašniji filmovi inspirisani stvarnim događajima
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je 10 najstrašnijih filmova koji u osnovi svog scenarija imaju neki istinit događaj.

Jaws (Ajkula): Roman Petera Benchleyja pretočen je u jedan od onih filmova koji je sasvim promijenio svijest o opasnostima koje se kriju u morskim dubinama. Ipak, za one koji nisu znali, roman je napisan zahvaljujući istinitom događaju koji se zbio na Long Ajlandu 1965, jednom ribaru, kada je uhvatio veliku bijelu ajkulu.

The Exorcist (Isterivač đavola): Smatra se kultnim filmskim klasikom, a zanimljivo je da je istinita priča bila vezana za dječaka Rolanda Doea kojeg su smatrali zaposednutim. Njegov slučaj bio je prijavljen katoličkoj crkvi 1949, kada se očekivalo da se nešto preduzme po pitanju nesrećnog dječaka.

Psycho (Psiho): Obično se kao jedan od nosilaca teškog bremena i veličine žanra navodi Hitchcock, ali njegovo remek djelo zapravo je film snimljen prema romanu Roberta Blocha, međutim, za one kojima je roman već poznat ostaje misterija ili dilema ko je ili šta inspirisalo Blocha, a postoji odgovor i na to pitanje – u pitanju je serijski ubica Ed Gein.

The Silence of the Lambs (Kad jaganci utihnu): Prethodno već pomenuti serijski ubica iz Viskonsina je bio inspiracija i Thomasu Harrisu za njegovo djelo. Poznato je da bi zločinac skidao kožu sa svojih žrtava, a pojedini detalji u filmu dio su biografije jednog drugog zločinca – Teda Bundyja.

The Hills Have Eyes (Brda imaju oči): Kad film polaže dosta na vizuelno, u prilog mu kao umjetničkom ostvarenju ide i priča o kanibalizmu, ali vama kao gledaocu to može biti previše, naročito ukoliko imate osjetljiv stomak – scenario baziran na istorijskim činjenicama o postojanju škotskog klana iz 16. vijeka.

Dead Ringers (Ukleti blizanci): Jedan od najboljih filmova Jeremy Ironsa, priča o jednojajčanim blizancima Elliotu i Beverlyju, koji su zaista postojali i čija su imena bila – Stewart i Cyril Marcus. Baš kao i u filmu razlozi za smrt su bili vezani za prekomernu upotrebu barbiturata, a Cronenberg koji je saznao za ovu priču želio je da o njoj napravi film, koji je za samo nekolicinu prosječan ili negledljiv dok ga ostatak čovječanstva smatra izuzetnim.

A Nightmare on Elm Street (Strah u Ulici brestova): Ponovo generacijiski film, stvar prepoznavanja među onima koji su ga gledali i voljeli da uz njega strijepe. Istina je da je sam film nastao bez ikakvog književnog predloška, kao i da nisu postojali nikakve istorijske činjenice koje su direktno uticale na film, međutim, režiser je jednom prilikom izjavio kako se svojevremeno u L.A. Timesu pojavila priča o doseljenicima iz Kambodže koji su umirali kako bi vratili dug svojim košmarima.

Texas Chainsaw Massacre (Teksaški masakr motornom testerom): Jeziv film čija se radnja ne zasniva na istinitim događajima ali je glavni junak svakako karakteristikama blizak onom serijskom ubici koji je od ljudske kože pravio maske za lice. Dakle, ma koliko ovo bizarno zvučalo – život često jeste kompleksniji, strašniji i veći od svakog filma.

Zodiac (Zodijak): Ponovo je riječ o serijskom ubici, a njegov je život i zlodjelo već obrađeno u mnogobrojnim knjigama i u nekoliko filmova. Ipak jedan od najboljih na temu Zodiaca je svakako istoimeni film koji prikazuje inteligentnog zločinca koji ubija tokom ’70-ih u San Francisku, a do danas ostaje nerazriješeno ko je on.

Hard Candy: Riječ je o trileru sa veoma ozbiljnim i eksplicitnim scenama nasilja u kojem se mlada djevojka sveti seksualnom predatoru. Film je naišao na mnogobrojne kritike i osporavanja, međutim režiser je objelodanio da je ideju za film dobio nakon što je u vijestima video kako je japanska djevojka mamila muškarce u svoje odaje za mučenje obećavajući im seksualne usluge.

Izvor i foto: b92.net

Portal Analitika