Društvo

Đonović: Incident u Bijelom Polju primitivizam u režiji SPC i Amfilohija

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njen poglavar u Crnoj Gori su najveći neprijatelji ove države i kompletnog naroda koji živi u Crnoj Gori. Ono što smo vidjeli u Bijelom Polju nije ništa drugo do režija SPC i Rista Radovića, i predstavljala je sa njihove strane paradu kiča, primitivizma, netolerancije, sramote i stida – ocijenio je bivši predsjednik i dugogodišnji poslanik Liberalnog saveza Ranko Đonović, komenatarišući jučerašnji verbalni napad u Bijelom Polju na poglavara Crnogorske pravoslavne crkve mitropolita Mihaila.
Đonović: Incident u Bijelom Polju primitivizam u režiji SPC i Amfilohija
Portal AnalitikaIzvor

Đonović je kazao da je SPC prije svega politička organizacija, te da njena crkvena pripadnost i vjerska služba služe isključivo za političke prevare i bavljenje onom politikom koja poništava Crnu Goru i crnogorski narod.

„To su manipolatori i prevaranti bez mane, a mi njihovi finansijeri, pa bili oni pripadnici SPC ili crnogorskog parlamenta. Tamo gdje su se oni stavljali u odbranu srpskog narodu, srpski narod je nestao, gdje su branili Boga, nestalo je Boga, a gdje su branili zakone, nastalo je bezakonje. Oni su protiv svih integracija ove države i njih interesuje povratak u srednji vijek. Njihova crkva je justinovska crkva. To su pitomci Nikolaja Velimirovića, popa Mace i njima sličnih, pa je svaki komentar u vezi sa njima suvišan.“, istakao je Đonović za Portal Analitika.

Prema njegovom mišljenju, predloženi Nacrt zakona o slobodi vjeroispovjesti je dobar i primjenljiv, ali je, dodaje on, za SPC loše sve što je dobro za Crnu Goru.

„To važi i za one stranke i pojedince koji podržavaju ovu antihrišćansku crkvu. Zato su oni protiv ulaska Crne Gore u NATO, a biće i protiv svih integracija koje Crnoj Gori pružaju bilo kakvu šansu. Oni zajedno predstavljaju najvći destruktivni i destabilizirajući elemenat u Crnoj Gori i kao takvi moraju biti potpuno „dešifrovani“ kod našeg naroda, a na tom kursu traju već punih 27 godina“, napominje on.

Prema riječima Đonovića, 90-ih godina prošlog vijeka smo vidjeli čemu to vodi.

„Nažalost, tada su to uspješno izveli. Ovoga puta treba se nadati da će im uspjeh izostati. Država Crna Gora, njene instititucije i snaga koju Ustav daje toj državi, trebale bi ovoga puta da se potrude da taj primitivizam sa pratećom destrukcijom bude blagovremeno zaustavljen. Jer oni, pojedinačno ili zajedno, ne samo da su bezbožnci, već ne pripadju onom što je civilizovan i napredan ljudski rod“, poručio je Đonović.

Podsjećamo, poglavar Crnogorske pravoslavne crkve mitropolit Mihailo, koji je juče u Bijelom Polju trebao da prisustvuje okruglom stolu o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti, verbalno je napadnut od strane pristalica SPC. Oni su javno negodovali zbog prisustva mitropolita Mihaila i uzvikivali parole "sotono napolje" i "ustašo napolje". Nakon toga ministar za ljudska i manjinska prava Suad Numanović saopštio je da rasprava neće biti  održana.

Portal Analitika