Abiznis

Pejović uplatio depozit za Boksite

Kompanija Uniprom metali iz Nikšića, vlasništvo biznismena Veselina Pejovića, jedina je dostavila ponudu za kupovinu imovine nikšićkih Rudnika boksita i uplatila 538,65 hiljada EUR depozita.
Pejović uplatio depozit za Boksite
Portal AnalitikaIzvor

Stečajni upravnik Boksita, Mladen Marković, saopštio je na ročištu u Privrednom sudu da je ponuda Pejovića, čije preduzeće Uniprom upravlja Kombinatom aluminijuma (KAP), ispunjava uslove, s obziom na to da je uplaćen depozit u iznosu od deset odsto početne cijene od 5,39 miliona EUR.

On je naveo da će se o ponudi i prodaji imovine Boksita izjasniti u narednih sedam dana, dok ćeuplata navedenog iznosa nakon toga biti obavljena u roku od 20 dana.

Marković je, odgovarajući na pitanje novinara na koji način će ponuđač uplatiti ukupan iznos, rekao da ne postoji mogućnost uplate u ratama, kao i da se mora uplatiti u predviđenom roku, za najviše mjesec.

Član izvršnog odbora Samostalnog sindikata Rudnika boksita, Nikola Žugić, kazao je da su predstavnici radnika očekivali da u sudu vide Pejovića.

“Međutim njega nema i gledamo ga samo na slikama”, dodao je Žugić.

On je novinarima ispred Privrednog suda saopštio da će svi radnici dobiti otkaze i da se za njih stečaj završava tako što svi "idu kući".

“Tražićemo od ministra ekonomije, Vladimira Kavarića, da nas hitno primi da dobijemo od njega obavještenje šta će biti s nama i našim radnim mjestima”, kazao je Žugić.

Prema njegovim riječima, ranije su dobijali obećanja da će to biti u redu, a da će novi vlasnik zadržati neke ljude. 

“Od novog vlasnika to još nijesmo čuli. Imali smo ponudu vlasnika Neksana, Miodraga Davidovića, koji nam je lično obećao da će svi koji ne iskoriste socijalni program ili ne odu u penziju, ostati na radnim mjestima”, podsjetio je Žugić.

On je kazao da radnici sada ne znaju koga da pitaju za posao, jer je jedna kompanija dobila upravljanje koncesijama, a druga kupuje imovinu.

“Mi šaljemo poruke preko medija da bi željeli da se vidimo sa Pejovićem, da vidimo šta misli s nama, međutim niko nam se ne obraća. Neki ignorantski odnos, ne znamo zbog čega je to sve”, saopštio je Žugić.

On je rekao da su radnici dobili uvjerenje od stečajnog upravnika da će za oko mjesec biti uplaćena kupoprodajna cijena, od čega bi trebalo da se namire njihova potraživanja.

Vlada je nedavno donijela odluku o dodjeli koncesija za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi poljskoj kompaniji Onico SA.

Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od skoro 5,39 miliona EUR, raspisan je krajem jula. Ponude su se mogle dostavljati do petka do 14 sati.

Na tenderu je ponuđena nepokretna i pokretna imovina Rudnika boksita koju čine građevinski objekti sa zemljištem u Opštini Nikšić sa poslovnim zgradama u privredi. Na prodaju je ponuđeno i zemljište kao i proizvodna postrojenja, oprema i uređaji, transportna sredstva i druga pokretna imovina nikšićkog preduzeća. (Mina BUSINESS)

Portal Analitika