Društvo

U slučaju promjene rute Crnoj Gori prijeti migraciona kriza

Crna Gora nije u velikoj mjeri izložena trenutnim migracionim tokovima, što predstavlja prednost u smislu ranog upozorenja u slučaju širenja migracione krize na njenu teritoriju, zaključeno je na današnjem sastanku potpredsjednika Vlade Duška Markovića sa delegacijom IOM-a, koju su činili regionalni koordinator za Zapadni Balkan Đanluka Roko, šefica Jedinice za upravljanje migracijama za područje Mediterana Đulija Falzoi i šefica kancelarije IOM-a u Crnoj Gori Dušica Živković, saopšteno je iz Vlade.
U slučaju promjene rute Crnoj Gori prijeti migraciona kriza
Portal AnalitikaIzvor

Konstatujući da trenutna migraciona ruta obuhvata teritoriju Makedonije i Srbije, regionalni koordinator za Zapadni Balkan Đanluka Roko je ukazao da bi u slučaju promjena koje mogu biti prouzrokovane djelovanjem tih država, ruta mogla biti preusmjerena preko Albanije i Kosova. U tom slučaju Crna Gora bi imala dovoljno vremena da se pripremi za odgovor na priliv migranata ka njenoj teritoriji.

Ukazujući na porast broja migranata koji se kreću ka Italiji, predstavnici IOM-a su upoznali potpredsjednika Markovića sa situacijom u toj državi i odgovorom koji je praćen značajnom podrškom IOM-a. Polazeći od tog iskustva, istaknuta je važnost djelovanja države u odgovoru na ovakve izazove i spremnost IOM-a na saradnju, kako bi se na kvalitetan način odredili pravci mogućeg djelovanja.

Potpredsjednik Marković je zahvalio kancelariji IOM-a na uspješnoj saradnji sa Vladom Crne Gore, naglasivši značaj koji naša država pridaje regionalnoj saradnji i jačanju stabilnosti i bezbjednosti regiona, uključujući i saradnju po pitanju migracione politike. Marković je konstatovao da je trenutna migraciona kriza jedan od većih izazova za Evropu, ističući spremnost Crne Gore da doprinese njenom rješavanju.

„Bliska saradnja sa IOM-om i kontinuirana koordinacija državnih organa i međunarodnih partnera od izuzetnog je značaja za brzu reakciju na eventualne migracione pritiske na granice Crne Gore“, zaključio je Marković.

 
Portal Analitika